Hlavní obsah

Generálním tajemníkem OSN by mohl být Slovák, zní z Maďarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Budapešť

Nástupcem generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, jehož mandát skončí v roce 2016, může být Slovák. Vyplývá to z analýzy maďarské agentury MTI, která v této souvislosti zmiňuje současného ministra zahraničí Miroslava Lajčáka a jeho někdejšího předchůdce Jána Kubiše.

Foto: OSN, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle nepsaného pravidla volí OSN svého tajemníka v rámci rotace světových skupin. Těch je pět - africká, asijsko-pacifická, latinskoamerická a karibská, skupina západních zemí a východoevropský blok. Ze všech těchto pěti regionů kromě východoevropského již generální tajemník vzešel, což naznačuje, odkud by mohl nástupce Pan Ki-muna pocházet.

MTI jako možné kandidáty zmínila bývalého srbského ministra zahraničí Vuka Jeremiče, slovinského exprezidenta Danila Türka nebo bulharskou exministryni zahraničí a generální ředitelku Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Irinu Bokovovou.

Oba zmínění možní slovenští kandidáti mají bohaté zkušenosti z vysokých mezinárodních postů. Lajčák zastával funkci vysokého představitele pro Bosnu a Hercegovinu. Kubiš byl generálním tajemníkem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a nyní je tajemníkem Evropské hospodářské komise OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám