Hlavní obsah

Stvořil jsem stroj času, tvrdí íránský vědec a nechal si vynález patentovat

– Teherán

Íránský vědec a obchodník Alí Razegí tvrdí, že stvořil zařízení, které dokáže nahlédnout do budoucnosti a sdělit uživateli, co se stane v následujících pěti až osmi letech. Sedmadvacetiletý muž z Teheránu si svůj přístroj nazvaný Arjajek nechal patentovat u státního Střediska pro strategické vynálezy.

Foto: Profimedia.cz

Návštěva šíitského Íránu může být pro mnohé spíše výletem do minulosti, vynález teheránského vědce nyní slibuje nahlížení do budoucnosti.

Článek

"Můj vynález se pohodlně vměstná do krabice osobního počítače a dokáže předvídat podrobnosti uživatelova života na pět až osm let dopředu. Nepřenese vás do budoucnosti, ale přivede budoucnost k vám," řekl pro státní tiskovou agenturu Fars Razegí, který je zároveň výkonným ředitelem Střediska pro strategické vynálezy, u něhož má na své jméno již 179 patentů, informoval britský deník Daily Telegraph.

Zařízení podle jeho slov dokáže na základě soustavy algoritmů vytisknout předpověď budoucnosti libovolného člověka poté, co od něj získá potřebné informace, a to pouhým dotykem.

"Pracoval jsem na tom posledních deset let," uvedl vynálezce.

Přístroj nabídne vládám

Podle jeho slov může být zařízení přínosem pro íránskou vládu v případě ozbrojeného konfliktu s jinou zemí nebo pro predikci výkyvů měnových kurzů či cen ropy. "Vláda, která vidí pět let dopředu, je schopná se připravit na události, které by ji mohly jinak destabilizovat,” prohlásil. “Proto se také chystáme tento vynález nabízet nejen jednotlivcům, ale i státům, jakmile se nám podaří spustit sériovou výrobu," dodal.

Razegí také odmítl kritiku, že si předvídáním budoucnosti hraje na Boha. "Tento projekt není vůbec v rozporu s našimi náboženskými hodnotami," tvrdí.

Vyzdvihuje rovněž ekonomickou efektivitu, s jakou výsledku dosáhl. "Američané se na to snaží přijít a vynakládají na to milióny dolarů, zatímco já jsem toho dosáhl se zlomkem jejich nákladů," řekl.

Jedinou potíží zatím zůstává, že Razegí svůj technický zázrak nepředvedl ani ve formě prototypu. "Protože by nám ten nápad ukradli Číňani a přes noc by vyrobili milióny kusů," zní jeho vysvětlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám