Hlavní obsah

Český bezdomovec přespává na irských toaletách, pomoc pro něj hledá soud

Soud v západoirském Ennisu hledá pomoc pro českého bezdomovce, který spolu s polským kamarádem přespává na městských toaletách. Jelikož 58letý Čech nemá takzvané obvyklé bydliště, nemá nárok na pomoc státních agentur, napsal v pátek portál independent.ie.

Článek

Případ českého bezdomovce se do médií dostal v souvislosti s jeho přestupky kvůli opilosti. Během jejich projednávání soudce zjistil, že muž je těžký alkoholik, který denně vypije dvě láhve vodky. Nemá ale takzvané obvyklé bydliště, které prokazuje úzkou vazbu na Irsko a pro jehož získání je nutné splnit několik podmínek, mimo jiné odpracovat určitou dobu a vyjádřit zájem v zemi zůstat.

"To je zcela byrokratický nesmysl," prohlásil o podmínkách nároku na státní pomoc soudce Patrick Durcan. Řekl, že v této věci nemůže vynést žádný verdikt, ale že věří, že se pro Čecha pomoc najde. V této souvislosti zmínil řád sester v jihoirském Blarney, který je ochoten se Čecha ujmout, v současné době ale nemá místo.

Čech, jehož případ soud odročil na 1. května, je v Irsku od roku 2007. Původně pracoval na stavbě, ale po zhroucení tamního stavebního průmyslu a kvůli zranění nohy nepracuje, uvedl independent.ie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám