Hlavní obsah

Majitel havarované lodi Costa Concordia dostal pokutu milión eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Společnost Costa Crociere, která je vlastníkem ztroskotané výletní lodi Costa Concordia, zaplatí italskému státu pokutu jeden milion eur (asi 26 milionů Kč). Rozhodl o tom dnes soud, který tak přistoupil na mimosoudní vyrovnání. Sankce má ryze administrativní ráz a přímo nesouvisí s trestním stíháním.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Norné stěny kolem vraku lodi Costa Concordia

Článek

Loď Costa Concordia loni ztroskotala u toskánského ostrova Giglio. Trestnímu stíhání teď mají u soudu čelit zaměstnanci firmy, včetně posádky lodi a jejího kapitána.

Při havárii obří výletní lodi zemřelo 32 lidí. Nyní udělená pokuta je podle italského právního řádu trestem pro firmu, jejíž zaměstnanci spáchají trestný čin. Částka jeden milion eur je maximální možná výše této sankce.

Příští týden má před soudem v Grossetu stanout šest lidí, kterým se přičítá odpovědnost za nehodu a hrozí jim obžaloba za zabití z nedbalosti. Klíčovou osobou je kapitán lodi Francesco Schettino, kterému se nehoda kvůli chybnému manévru příliš blízko pobřeží klade za vinu. Soudce během předběžného řízení rozhodne, zda proti nim zahájí proces.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na záběrech z vrtulníku jsou vidět lidé, jak čekají na boku Costy ConcordieVideo: Reuters

Luxusní výletní parník Costa Concordia ztroskotal v noci 13. ledna 2012 na jihu Itálie. Na palubě bylo v době nehody více než 4200 lidí. Vyprošťování plavidla, které najelo na mělčinu a částečně se převrátilo, trvá dodnes. Vrak, který se mezitím stal lákadlem pro turisty, by měl od ostrova Giglio zmizet nejpozději na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám