Hlavní obsah

Zmrzačený ruský novinář se udusil jídlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský novinář Michail Beketov, jenž byl zmrzačen při brutálním napadení v roce 2008, zemřel v pondělí v nemocnici. Bylo mu 55 let. Jeho obhájkyně Stalina Gurevičová podle agentury AP oznámila, že se Beketov udusil jídlem.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Michail Beketov na archivním snímku z roku 2010

Článek

Beketov byl napaden kvůli článkům, v nichž ve svém listu Chimkinská pravda pranýřoval radnici moskevského předměstí Chimki, mimo jiné za záměr postavit přes chráněný les novou dálnici Moskva-Petrohrad, kterou prosazoval premiér a nynější prezident Vladimir Putin. Z výstavby dálnice údajně profitoval i miliardář Arkadij Rotenberg, jenž kdysi Putina učil judu.

Začátkem roku 2008 dosud neznámí pachatelé ubili novinářova psa, o pár měsíců později spálili žurnalistovo auto a pak, když Beketov v televizi obvinil starostu z "politického teroru", byl v listopadu 2008 tak brutálně zmlácen, že jen zázrakem přežil. Lékaři mu museli amputovat nohu a tři prsty na levé ruce. Beketov rovněž utrpěl poškození mozku. Po útoku byl nějakou dobu v kómatu a strávil více než dva roky v nemocnici.

Zmrzačený novinář byl mimo jiné odsouzen také za "pomlouvání" starosty. Odvolací soud jej ale očistil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám