Hlavní obsah

Francouzský prezident čelí skandálu, pokladník jeho strany měl účet v daňovém ráji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzského prezidenta Francoise Hollanda ohrožuje finanční skandál bývalého pokladníka jeho socialistické strany Jeana-Jacquese Augiera. Jeho jméno bylo ve čtvrtek zveřejněno v listu Guardian mezi prominenty, kteří měli účty v daňových rájích. BBC uvedla, že také investoval do dvou offshorových společností na Kajmanských ostrovech.

Foto: Profimedia.cz

Jean-Jacques Augier

Článek

Augier, který zajišťoval financování Hollandovy kampaně, řekl francouzskému listu Le Monde, že nedělal nic ilegálního.

Podle Le Monde se stal v roce 2005 Augier držitelem akcií společnosti International Bookstores Ltd., která sídlila na Kajmanských ostrovech. Augier se hájil tím, že k tomuto kroku přistoupil, neboť investoval do vydavatelské společnosti v Číně.

Podle Guardianu ale měl společníka s 25 procenty, který byl z dalšího daňového ráje, z Britských panenských ostrovů. Augier musel zveřejnit jeho identitu, je to Číňan Si-šu. Na Kajmanských ostrovech měl ještě jednu firmu. O své druhé společnosti z let 2008 a 2009, která se pak přesunula do Hongkongu, nezveřejnil žádné podrobnosti.

Dodal, že "neměl žádný osobní účet na Kajmanských ostrovech, ani neinvestoval v této oblasti".

I tak je to ale pro Hollanda velký problém, protože se snaží zamezit daňovým, únikům občanů.

Je to už druhý případ, kdy měl člověk z Hollandeovy blízkosti účty v daňových rájích. Tento týden vyšlo najevo, že bývalý ministr financí Jerome Cahuzac lhal jemu, parlamentu i veřejnosti ohledně svých účtů ve Švýcarsku, které tam měl dvacet let. Bylo na nich 600 000 eur. Cahuzac je stíhán pro zpronevěru. Kvůli němu nově Hollande vyžaduje, aby všichni budoucí poslanci a ministři zveřejnili veškerý svůj majetek.

Reklama

Výběr článků

Načítám