Hlavní obsah

Přítelkyně Berezovského nevěří v jeho sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přítelkyně ruského miliardáře Borise Berezovského nevěří, že by její partner spáchal sebevraždu. Kateřina Sabirovová to řekla v rozhovoru s ruskými médii. Zároveň potvrdila předchozí informace, že Berezovskij žádal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby mu umožnil návrat do vlasti.

Foto: ČTK

Ruský miliardář a exulant Boris Berezovskij

Článek

Sabirovová, třiadvacetiletá přítelkyně Berezovského, tvrdí, že podnikatel se rozhodl oslovit Putina poté, co v srpnu 2012 přišel o hodně peněz v soudním sporu se svým bývalým společníkem. Dopis odešel do Moskvy v listopadu. "Říkal, že jedinou možností pro něj je návrat do Ruska," řekla mladá žena ruskému týdeníku The New Times.

Někdejší šedá eminence Kremlu Berezovskij se v minulosti změnil v kritika ruského vedení a musel opustit Rusko po Putinovu nástupu k moci v roce 2000. Letos 23. března byl nalezen mrtvý v koupelně svého domu v Ascotu u Londýna. Britští vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že Rus se oběsil, ale jednoznačný závěr vyšetřování zatím zveřejněn nebyl. Kreml ihned po oznámení dosud nevyjasněné smrti sdělil, že Berezovskij napsal Putinovi, aby žádal o prominutí a možnost vrátit se do vlasti.

Berezovskij, který zemřel ve věku 67 let, žil dlouhodobě v Británii, neboť mu v domovském Rusku hrozilo vězení. Velký kritik Putina byl odsouzen v nepřítomnosti k celkem 19 letům za mřížemi za rozkrádání majetku letecké společnosti Aeroflot a za vytunelování automobilky Autovaz. Byl také obviněn z pokusu o státní převrat a z dalších trestných činů.

Britský patolog po pitvě uvedl, že zjištěné stopy odpovídají oběšení. Britská policie se přiklání k tomu, že Rus, který se údajně léčil na depresi a ztratil smysl života, spáchal sebevraždu. Ještě ale neskončily veškeré analýzy a případ nebyl uzavřen.

Reklama

Výběr článků

Načítám