Hlavní obsah

Zatracovaným jezuitům by mohl v očích Čechů pomoci papež František

Papež František by mohl být darem z nebes pro české jezuity. Řád je v hlavách mnoha Čechů spojen téměř výlučně s násilnou rekatolizací v pobělohorské době a pojetím, které ve svém díle prezentoval spisovatel Alois Jirásek coby dobu temna. Změnu nazírání na Tovaryšstvo Ježíšovo by mohl přinést právě nový papež, který vzešel z jezuitského řádu, míní agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Papež František vzešel z jezuitského řádu.

Článek

Jezuité mají momentálně v České republice pouze kolem pěti desítek členů, z nichž je polovina narozena před rokem 1950.

S novým papežem, který si nelibuje v pozlátkách a zůstává v jezuitském duchu věrný střídmému až asketickému  životnímu stylu, by mohli Češi proměnit své názory i na samotný řád, který pro mnohé z nich zosobňuje především páter Koniáš, který coby cenzor nechal spálit mnoho "kacířské literatury".

"Volba papeže Františka může mezi Čechy vyvolat zájem o jezuity v odlišném kontextu, který by nebyl tak negativní," citovala AFP experta na církevní dějiny Jaroslava Šebka.

K jezuitům patřily i významné a uznávané osobnosti. Agentura zmiňuje Bohuslava Balbína či kardinála Tomáše Špidlíka. Zatímco Balbín horoval v době baroka pro český jazyk, Špidlík podle Šebka "přispěl k teologickému dialogu  mezi východem a západem".

Šebek dodal, že mnoho jezuitů zahynulo v nacistických koncentračních táborech, další skončili v komunistických žalářích po únoru 1948. "Jejich osud je dnes zapomenut. Bylo by dobré, kdy se to podařilo změnit," dodal Šebek.

Samotní jezuité se podobnými úvahami nenechávají unést a soustředí se především na vlastní úkoly. "Škoda, že je nás tak málo," uvedl otec Kolář, jeden z českých jezuitů, podle něhož je řada oblastí, v nichž se řád může angažovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám