Hlavní obsah

Zrůdu z Grbavice odsoudili v Bosně na 45 let vězení

Sarajevo

Soud v Sarajevu poslal někdejšího člena bosenskosrbských polovojenských milicí Veselina Vlahoviče za zločiny během občanské války v Bosně na 45 let do vězení. Jde o maximální možný trest za válečné zločiny, uvedl portál bělehradské rozhlasové a televizní stanice B92. Za svůj krutý přístup k Bosňákům (dříve Muslimům) a Chorvatům si vysloužil nelichotivé označení Zrůda z Grbavice.

Foto: Spanish National Police/Handout/Files , Reuters

Veselin Vlahović

Článek

Soud konstatoval, že se Vlahović provinil v 66 bodech obžaloby, která čítala desítky vražd, několik případů znásilnění, mučení a rabování v sarajevské čtvrti Grbavica. Čtení rozsudku trvalo takřka dvě hodiny, soudce v něm zmínil všechny podrobnosti včetně případu, kdy Vlahović usekl své oběti hlavu.

Nyní 44letého Vlahoviče původem z Černé Hory zadržela v roce 2010 španělská policie, která ho ještě téhož roku vydala bosenským úřadům. Proces pak začal v dubnu 2011.

Bosna prošla v 90. letech nejhorším evropským ozbrojeným konfliktem od konce druhé světové války. Země nadále zůstává rozdělena mezi někdejší válečné rivaly, kteří žijí ve dvou autonomních částech - muslimsko-chorvatské Federaci Bosny a Hercegoviny a Republice srbské.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám