Hlavní obsah

Papež umyl nohy tuctu delikventů, byly mezi nimi dvě mladé ženy

– Vatikán • Aktualizováno

Papež František na Zelený čtvrtek večer umyl nohy dvanácti mladistvým delikventům v římském detenčním ústavu Casal de Marino. Stejný rituál vykonával v posledních dvanácti letech ještě jako arcibiskup. Mezi dvanácti odsouzenými byly dvě mladé ženy, což je velmi neobvyklé, uvedla agentura AP.

Foto: Osservatore Romano, Reuters

Papež František v rámci tradice na Zelený čtvrtek omyl nohy dvanácti mladistvým v nápravném zařízení na předměstí Říma.

Článek

Papež nohy umyl v rámci večerní mše v ústavu pro mladistvé, kde je momentálně 46 mladých mužů a žen ve věku od 14 do 21 let, především Romů a přistěhovalců ze Severní Afriky. Vatikán zdůraznil, že nebylo nutné, aby vybraný tucet tvořili čistě katolíci.

Kvůli nízkému věku delikventů nebylo rituální omývání nohou veřejné, ale přenášelo ho vatikánské rádio.

Papež, který takto připomenul čin Ježíše před ukřižováním, řekl: „Jestliže Pán umyl nohy svým učedníkům, můžete si navzájem udělat totéž. Dávám vám příklad, takže můžete činit stejně.“

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Papež František žehná na závěr křižmové mše.

František k lidem na okraji společnosti a k chudým tíhl již jako argentinský kardinál Jorge Bergoglio, v minulosti na Zelený čtvrtek sloužil mše ve věznici či domově důchodců.

Místo navštívil už v roce 2007 Benedikt XVI., ale ne na Zelený čtvrtek. Rituál omývání nohou prováděl jen prvé dva roky svého pontifikátu. Omývají se nohy dvanácti lidem na připomenutí dvanácti apoštolů. Předchozí papeži však umývali nohy vybraným kněžím.

Papež posvětil olej 

Papež František na Zelený čtvrtek odsloužil svou první křižmovou mši. Za účasti zhruba 1600 kardinálů, biskupů, kněží a dalších duchovních posvětil v bazilice svatého Petra křižmo, tedy olej, který se používá pro náboženské obřady, jako jsou svěcení, biřmování či pomazání nemocných.

Během mše, která zahajuje čtyřdenní náboženské ceremonie vrcholící v neděli na Hod boží velikonoční, František vyzval kněží, aby neuvízli v sebestřednosti a aby se naopak od sebe oprostili a věnovali se těm, kteří jejich pomoc potřebují.

"Musíme se vydat, jak přikazuje náš úřad, na periferie, kde jsou utrpení, krveprolití, slepota, která touží po zraku, a zajatci v područí mnoha pánů zla," prohlásil papež.

Do Říma už dorazily tisíce poutníků, kteří se tam chtějí účastnit připomenutí Velikonoc. Papež tam na Velký pátek ponese dřevěný kříž a v sobotu se účastní hlavní velikonoční mše v Svatopetrském chrámu a v neděli pronese své první požehnání městu a světu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám