Hlavní obsah

Lidé na Kypru zuří, nemohou se dostat ke všem svým penězům

Nikósie
Aktualizováno

S opětovným otevřením bank na Kypru, jež se ocitly v potížích, se lidé hromadně vydali vybírat z účtů peníze. Výběry jsou ale omezené na maximálně 300 eur denně. Úřady se obávají, že by lidé vybírali všechno. Kypřané oslovení BBC po znovuotevření poboček to potvrzují.

Foto: ČTK/AP

Lidé před bankou COOP v Nikósii

Článek

Před bankami se utvořily fronty lidí snažících se vybrat z účtů peníze v obavě, že o ně přijdou. [celá zpráva]

„Všichni tady mají vztek, protože cítíme, že nás Evropané olupují. Za problémy, kterým Kypr čelí, můžou Evropané. Všechno to začalo, když Kypr souhlasil s přechodem na euro,“ řekl reportérovi Janis Paraskevas Ioannau v Lanarce.

Dodal, že se do řady před místní pobočkou největší banky Bank of Cyprus, kterou čeká restrukturalizace, postavil už hodinu před otevřením, a kdyby mohl, vybral by si z účtu všechny své peníze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kypřané netrpělivě čekali před bankami na jejich otevřeníVideo: Reuters

To potvrdil korespondentovi BBC Timu Willcoxovi i zákazník ve frontě u banky v Nikósii. Potvrdil, že si jde vybrat povolené maximum 300 eur, ale kdyby to šlo, vybral by si všechny úspory.

Agentura Reuters poznamenala, že přesto otevření bank přineslo lidem úlevu. "Konečně se nálada lidí zvedne, můžeme znovu začít důvěřovat systému," uvedl majitel čistírny Jorgos Georgiou. Server The Guardian potvrdil, že ne všichni si přišli vyzvednout všechno. "Spousta lidí mi říká, že si nechtějí vybrat všechny úspory. Země podle nich potřebuje peníze a oni je tam nechají, aby banky podpořili," uvedla reportérka Natalie Powellová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamióny a dodávky rozvážejí peníze do kyperských bankVideo: Reuters

U otevření bank na mnoha místech asistovali ozbrojení policisté či zaměstnanci soukromé bezpečnostní služby G4S.

Tamní burza zůstává dál zavřená.

Pravidla omezující čerpání a převody
Podle nového režimu si Kypřané budou moci vybrat denně nejvýše 300 eur, domácí převody větších částek banky povolí jen omezeně, například firmám na výplaty zaměstnanců.
Převody do ciziny čeká limit pět tisíc eur měsíčně, na zahraniční cesty si budou Kypřané moci vzít hotovost nanejvýš 3000 eur.
Kyperští studenti v zahraničí budou z vlasti dostávat maximálně 10 tisíc eur na čtvrt roku.
Návrh dále počítá, že nebude možné předčasně ukončit termínované vklady.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéfa největší kyperské banky propustili

Výkonný ředitel největší kyperské banky Bank of Cyprus přišel o místo. Jannise Kypriho z funkce ve středu odvolal guvernér centrální banky Panikos Demetriades,...

Výběr článků

Načítám