Hlavní obsah

Kyperské banky otevřely, tvoří se u nich fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve čtvrtek se po dvou týdnech otevřely banky na krizí sužovaném Kypru. Ještě přinejmenším týden však budou fungovat ve zvláštním režimu, aby se zamezilo masívním výběrům a úniku peněz do zahraničí. Kyperská burza zůstává nadále uzavřena, otevřít by se měla 1. dubna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kypřané netrpělivě čekali před bankami na jejich otevřeníVideo: Reuters

 
Článek

Banky se pro střadatele otevřely v 11 hodin SEČ, ovšem v platnosti jsou přísná omezení. U jednotlivých poboček se vytvořily dlouhé fronty. Na klidný průběh dohlížejí příslušníci bezpečnostních agentur. V ulicích se nacházejí policejní hlídky. Zatím nebyly hlášeny vážnější incidenty.

V hlavním městě Nikósii byla mezi lidmi cítit úleva, že se banky znovu otevřely, připomíná agentura Reuters. "Konečně se nálada lidí zvedne, můžeme znovu začít důvěřovat systému," uvedl majitel čistírny Jorgos Georgiou. Podle něj bude přeci jen obtížné odhadnou reakce střadatelů u bankovních přepážek, když museli tak dlouhou dobu čekat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamióny a dodávky rozvážejí peníze do kyperských bankVideo: Reuters

V bance Laiki čeká velké klienty těžká rána – přijdou až o 80 procent vkladů, oznámil ve středu ministr financí Michalis Sarris.

Pravidla omezující čerpání a převody
Podle nového režimu si Kypřané budou moci vybrat denně nejvýše 300 eur, domácí převody větších částek banky povolí jen omezeně, například firmám na výplaty zaměstnanců.
Převody do ciziny čeká limit pět tisíc eur měsíčně, na zahraniční cesty si budou Kypřané moci vzít hotovost nanejvýš 3000 eur.
Kyperští studenti v zahraničí budou z vlasti dostávat maximálně 10 tisíc eur na čtvrt roku.
Návrh dále počítá, že nebude možné předčasně ukončit termínované vklady.

Ostrov tak chce získat víc než pět miliard eur jako podmínku, aby mohl v květnu dostat z unijních zdrojů desetimiliardový úvěr na záchranu před bankrotem. Osekání vkladů a dalších aktiv v bankách se nebude týkat účtů pod 100 tisíc eur (2,6 miliónu korun), které jsou v rámci EU pojištěny.

Banku Laiki čeká podle ministra Sarrise, jejž citoval kyperský list Kathimerini, úplná likvidace s tím, že její zdravá aktiva, část dluhů a zmíněné povinně pojištěné vklady do 100 tisíc eur převezme největší komerční finanční dům Bank of Cyprus. I tam ale vysoké vklady postihne drastický zásah – jejich majitelé přijdou podle odhadů o zhruba 40 procent vkladů. Celkově je v kyperských bankách asi 68 miliard eur, z toho 38 miliard na účtech se zůstatky nad 100 tisíc eur.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kyperské banky se otevřou pro veřejnostVideo: Reuters

Ministr: Chybou byly úvěry Řecku

Podle Sarrise byla původní dohoda s eurozónou, předpokládající zdanění veškerých vkladů v bankách, lepší. „Nevedlo by to k rozpadu banky Laiki,“ soudí Sarris. Laiki údajně měla potíže zhruba od roku 2006, kdy se prý dostala do rukou lidí, kteří nekontrolovaně poskytovali obrovské množství úvěrů zejména v Řecku. Poslední dva roky byla banka udržována v chodu už jen uměle. „Snažili jsme se získat čas,“ řekl.

Vypořádávání ztrát banky ­Laiki a jejich následků potrvá podle Sarrisova odhadu zhruba sedm let. V důsledku očekávaného ­prud­kého poklesu ekonomiky, postavené na přebujelém bankovním systému, čeká zemi podle všeho brzy snižování mezd, důchodů i privatizace polostátních podniků. Záviset to podle ministra bude na dalším vyjednávání s trojkou – zástupci eurozóny, Evropské centrální banky a MMF – kolem splátkového kalendáře chystané evropské pomoci.

Banku Laiki v úterý po demisi vrcholného managementu převzal nucený správce, který včera na pokyn šéfa centrální banky země Panikose Demetriadise propustil jejího generálního ředitele Jannise Kypriho. „Musíme vrátit lidem důvěru v banky,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Kyperské banky otevřou nejdřív ve čtvrtek

Kyperské banky zůstanou podle nařízení ministerstva financí zavřené až do čtvrtka. Původní plán počítal s tím, že se většina otevře už v úterý. S odvoláním na...

Výběr článků

Načítám