Hlavní obsah

Rusové pokračují v raziích u nevládních organizací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku pokračují prohlídky v kancelářích nevládních organizací. Ve středu se terčem prověrek staly moskevská odbočky organizací Human Rights Watch a Transparency International.

Foto: Profimedia.cz

Nevládní organizace v Rusku jsou pod velkým dozorem úřadů. Ilustrační foto

Článek

"Probíhá velká vlna prověrek (v Rusku) a nyní jsme se v ní ocitli i my," sdělila podle agentury DPA představitelka Human Rights Watch Rachel Denberová. Upřesnila, že do sídla organizace přišli provést předem neoznámený audit představitelé prokuratury a pracovníci daňové inspekce.

"Těmito kontrolami se vyvíjí tlak na občanskou společnost," prohlásila Denberová. Human Rights Watch ruským úřadům již dříve vyčetla, že nevládní organizace v Rusku tak tvrdý postup nepamatují od rozpadu Sovětského svazu.

Ruská vláda proti agentům

Podle AP člen prezidentské rady pro lidská práva Pavel Čikov sdělil, že ruské úřady během uplynulého měsíce prohledaly až 2000 nevládních organizací, a to včetně právnické skupiny prezidentské rady. Mnohé z postižených organizací se hlásí k opozici či sdružují kritiky nynější politiky Kremlu.

Terčem razií se již stalo například hnutí Memorial, které patří k nejstarším a nejrespektovanějším skupinám hájícím lidská práva v Rusku. V úterý přibyla známá mezinárodní organizace Amnesty International.

Ruský parlament přijal loni v listopadu zákon, který podřizuje zpřísněnému režimu všechny organizace přijímající peněžní dary z ciziny. Ukládá jim například veřejně se označovat jako "zahraniční agent" a předkládat ruským úřadům častěji než ostatní ke kontrole výkazy o hospodaření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám