Hlavní obsah

Poláci v šoku: Merkelová se mohla jmenovat Kazmierczaková

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Na posledním summitu v Bruselu překvapila německá kancléřka Angela Merkelová polského premiéra Donalda Tuska, jejž oslovuje „milý Donalde“, když se ho zeptala, jak se správně vyslovuje jméno Kazmierczak. „Napodruhé se jí to povedlo,“ prozradil Tusk na Twitteru. Kazmierczak – tak se totiž jmenoval kancléřčin dědeček a otec.

Foto: David Gray , Reuters

Angela Merkelová

Článek

Stefan Kornelius, autor nové biografie Angela Merkelová – kancléřka a její svět, vypátral, že dědeček z otcovy strany se narodil jako Ludwik Kazmierczak v Poznani v roce 1896 jako nemanželské dítě služky Anny Kazmierczakové a Ludwiga Wojciechowského. Poznaň tehdy patřila Německu, po první světové válce připadla Polsku.

Po válce se Ludwik Kazmierczak přestěhoval do Berlína, a když jeho synu Horstovi, otci kancléřky, byly čtyři, změnil si jméno na Kasner.

Novináři už objevili Zygmunta Rychlického, 78letého synovce Ludwika Kazmierczaka. Kancléřčina děda viděl v roce 1943 na pohřbu matky. Děda si několik let psal s polskými příbuznými, po jeho smrti dostal dopis od polských bratranců. Psali mu o rodině i Angele, která studuje chemii. „Znamená to, že jí smím tykat?“ ptal se novinářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám