Hlavní obsah

Rusko se proti záchrannému plánu pro Kypr nebouří

– Moskva
Novinky, rei

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil své vládě vyjednat restrukturalizaci ruského záchranného úvěru Kypru, oznámil mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov. Podle agentury Reuters to znamená, že Moskva podporuje desetimiliardový záchranný plán pro Kypr dohodnutý v noci v Bruselu představiteli eurozóny, Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a kyperské vlády.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Dohoda přitom znamená velké ztráty pro Rusy, kteří využili nabídek kyperského daňového ráje a teď o velkou část svých peněz v kyperských bankách po mimořádném zdanění přijdou.

Kypr Moskvu už minulý týden žádal o restrukturalizaci poskytnutého úvěru ve výši 2,5 miliard eur a snížení úroku z něho ze současných 4,5 na 2,5 procenta. Jednání ale zkrachovala.

Putinův souhlas s restrukturalizací bezprostředně po schválení opatření postihujícím velké vklady na kyperských účtech je překvapením. Ruský premiér Dmitrij Medvěděv ještě v pondělí dopoledne prohlašoval, že Moskva si musí dopady záchranného plánu pro Kypr nejdříve pořádně prostudovat. „Musíme si promyslet, co to bude znamenat v dlouhodobém výhledu,“ uvedl Medvěděv.

Desetimiliardový záchranný plán bude pro ruské vkladatele a investory, kteří na kyperských účtech uložili na 31 miliard dolarů (asi 620 miliard korun), představovat velké ztráty. Ještě není jasné, o kolik přijdou. Původní plán desetiprocentní daně na vklady vyšší než 100 000 eur Moskvu pobouřil, než ho minulý týden kyperský parlament zamítl. Podle schváleného plánu zůstala výše zdaněného vkladu stejná, tedy 100 000 eur, sazba ale zatím nebyla oznámena.

Velcí klienti by v bankách mohli přijít až o 30 procent svých vkladů. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maskovaní útočníci hodili do pobočky Bank of Cyprus zápalnou láhevVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám