Hlavní obsah

V Paříži masově demonstrovali odpůrci sňatků homosexuálů

Paříž

Statisíce lidí demonstrovaly v neděli v Paříži proti legalizaci sňatků homosexuálů a jejich právu adoptovat děti, což před dvěma týdny schválila dolní komora francouzského parlamentu a bude o ní hlasovat Senát. Demonstrace skončila srážkami s policií.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Tisíce odpůrců homosexuálních sňatků jdou Paříží.

Článek

Organizátoři akce podle agentury AFP tvrdí, že se manifestace zúčastnilo 1,4 miliónu lidí, realističtější údaje policie ale hovoří o 300 000 osobách.

Podobná protestní akce se naposledy konala v polovině ledna, kdy se jí podle úřadů zúčastnilo 340 000 lidí, zatímco podle organizátorů jich byl milión.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Demonstrace pařížských odpůrců sňatků homosexuálů

Průvod šel od oblouku La Défense k Vítěznému oblouku s transparenty, že dítě může vzniknout jen ze spojení otce a matky. Manifestaci provázely střety s policií. Ta nasadila slzný plyn proti části demonstrantů, kteří se pokoušeli prorazit zátarasy u třídy Champs-Elysées.

Pařížská radnice totiž odmítla povolit demonstrantům, aby jejich průvod šel právě touto nejznámější pařížskou komunikací.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Policista zasahuje proti odpůrci homosexuálních sňatků

Paříž zažila koncem ledna i demonstraci stoupenců homosexuálních svazků. Účastnilo se jí asi 100 000 osob

Francouzští poslanci 12. února schválili vládní návrh zákona, který umožňuje sňatky homosexuálů a adopce dětí páry stejného pohlaví. V dubnu posoudí nový text ještě Senát, ve kterém má levicová vláda také většinu. Proti návrhu, jenž patřil mezi předvolební sliby socialistického prezidenta Françoise Hollandea, se ostře staví pravicová opozice a katolická církev. Většina Francouzů ale podle průzkumů "sňatky pro všechny podporuje".

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Odpůrkyně homosexuálů oděné jako symbol Francie Marianne

Reklama

Výběr článků

Načítám