Hlavní obsah

Chci se vrátit domů, psal miliardář Berezovskij prezidentu Putinovi

Ruský miliardář a bývalý mediální magnát Boris Berezovskij, který zemřel v sobotu ve svém sídle v Ascotu nedaleko Londýna ve věku 67 let, toužil po návratu „domů“. Kvůli možnosti navštívit svou rodnou vlast psal i dopis ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi.

Foto: ČTK/AP

Ruský miliardář a exulant Boris Berezovskij

Článek

Redaktor ruské mutace časopisu Forbes Ilja Žeguljov informoval v neděli o obsahu rozhovoru s Berezovským, který pořídil den před jeho smrtí. Miliardář za své největší přání údajně označil návrat domů a stěžoval si, že si neví rady se svým životem. Do Ruska se prý chtěl vrátit i přesto, že mu tam za údajné tunelování ruských firem hrozilo vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie hlídkuje u domu Borise BerezovskéhoVideo: Reuters

Podle Žeguljova byl ruský miliardář hlavním politickým nepřítelem Putina, ale v poslední době na něj změnil názor. Tuto informaci v neděli potvrdil i Kreml. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov agentuře Interfax řekl, že Berezovskij napsal Putinovi dopis. Svěřil se v něm prý prezidentovi, že hledá možnost, jak se vrátit domů.

Nejpravděpodobnější příčinou smrti ruského miliardáře je podle ruských i britských médií sebevražda, policie to však zatím nepotvrdila. List The Sunday Times upozornil, že se Berezovskij před několika měsíci začal léčit na jedné z londýnských klinik s diagnózou deprese.

Nic už nemá smysl. To nejlepší, co by se mi mohlo stát, je infarkt.
ruský miliardář Boris Berezovskij

Pocity marnosti a rezignace v něm podle listu Guardian vyvolal zejména prohraný soudní spor s Romanem Abramovičem, dalším ruským miliardářem žijícím v Británii. Loni v srpnu s ním Berezovskij prohrál soud o vlastnictví ruské ropné společnosti Sibněfť, kde šlo o víc než pět miliard dolarů (asi 100 miliard Kč).

Lékaři začali Berezovskému předepisovat antidepresiva několik týdnů po ukončení soudu. Jeden z miliardářových přátel britskému tisku řekl, že Berezovskij přemýšlel o sebevraždě. "Nic už nemá smysl. To nejlepší, co by se mi mohlo stát, je infarkt," prohlašoval prý ruský podnikatel krátce před svou smrtí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám