Hlavní obsah

Papež navštívil emeritního papeže, letěl tam vrtulníkem

– Vatikán

Papež František přiletěl do letního papežského sídla Castel Gandolfo, aby se tam setkal se svým předchůdcem Benediktem XVI. a poobědval s ním. Bylo to jejich první setkání od Františkova zvolení. Nad sídlem, které nyní slouží Benediktovi jako dočasná rezidence, dvakrát zakroužil vrtulník s papežem.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Papež František v helikoptéře

Článek

Před vilou se shromáždil dav věřících, i když schůzka měla být soukromá a vrtulník měl být podle agentury AP zřejmě to jediné, co lidé mohli spatřit. Vrtulník nad sídlem dvakrát zakroužil.

Benedikt přišel osobně Františka k vrtulníku přivítat. O tématech rozhovoru Františka s Benediktem se pouze spekuluje. Vatikánský mluvčí sice slíbil, že podá základní informaci, avšak nikoli detaily.

Agentura AP se domnívá, že na pořad měl přijít vzmáhající se sekularismus a také nedořešené problémy, které František po svém předchůdci dědí, včetně vyšetřování loňského úniku informací z Vatikánu.

Benedikt je po 600 letech prvním papežem, který se svého postu vzdal. A je to vůbec poprvé, kdy se nový papež s odstoupivším setkal.

Sídlo Castel Gandolfo Benedikt užívá pouze dočasně, než pro něj budou upraveny prostory ve Vatikánu. Když v roce 1294 odstoupil po pěti měsících na Petrově stolci Celestýn V., Bonifác VIII. ho zavřel.

Přestože si nový papež nelibuje v luxusu, chodí prostě oblečen, nejel autem, ale nechal se přepravit vrtulníkem, tak jako to udělal Benedikt při svém odchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám