Hlavní obsah

Zloději vykradli nizozemské muzeum, zmizel i obraz českého umělce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Neznámí zloději v pátek z muzea v jihonizozemském městě Venlo ukradli čtyři obrazy, mezi kterými bylo i jedno dílo českého malíře Tomáše Rajlicha. O krádeži, která se odehrála brzy ráno ještě před otvírací dobou, informovalo vedení galerie. Celková hodnota odcizených děl je 1,1 miliónu eur (asi 28 miliónů korun).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Nizozemská policie. Ilustrační foto

Článek

Podle informací nizozemského deníku NRC Handelsblad zloději v městském muzeu Van Bommel van Dam ukradli tři obrazy nizozemského malíře Jana Schoonhovena a jedno dílo Tomáše Rajlicha. Policie po pachatelích pátrá.

Rajlich se narodil v roce 1940 a je absolventem pražské Akademie výtvarných umění. Do Nizozemska emigroval v roce 1969 a dlouho žil v Haagu. V šedesátých letech patřil k průkopníkům tak zvané "nové citlivosti" a byl členem Klubu konkrétistů, nyní patří k předním osobnostem abstraktního umění. Jeho díla jsou zastoupena ve významných galerijních a muzejních institucích - například Muzeu moderního umění v New Yorku, v pařížském Centre Georges Pompidou či v amsterdamském Stedelijk Museu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám