Hlavní obsah

EU si s Kyprem dala vlastní gól, píší Financial Times. Rusko dává ruce pryč

– Nikósie • Aktualizováno

Dvoudenní intenzivní rozhovory o možnostech ruské pomoci krachujícímu Kypru skončily v Moskvě bez jakéhokoli výsledku. Agentura Reuters připomněla, že vládě v Nikósii se tak výrazně zúžil prostor pro to, aby zabránila bankrotu. List The Financial Times navíc napsal, že kyperská krize přinesla napětí do vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Čtvrteční demonstrace před kyperským parlamentem v Nikósii

Článek

Ruský ministr financí Anton Siluanov po jednáních se svým kyperským protějškem Michalisem Sarrisem prohlásil, že rozhovory nepřinesly nic nového.

"Co se týče ruské strany, jednání skončila," řekl Siluanov novinářům.

Kyperský ministr financí nedokázal v Moskvě dohodnout zmírnění podmínek splácení kyperského dluhu ve výši 2,5 miliardy eur. Ruské banky ani nemají chuť sanovat ty kyperské a investoři z Ruska dokonce ani nechtějí těžit zemní plyn u kyperských břehů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zaměstnanci kyperské banky Laiki vyšli do ulic, došlo na potyčky s policiíVideo: Reuters

Kypr ruské odmítnutí podle agentury Reuters posunulo do složité situace. Aby se země zachránila před bankrotem, musí sehnat až 5,8 miliardy eur (téměř 150 miliard Kč). Je to podmínka k tomu, aby země dostala pomoc deset miliard eur od zemí eurozóny. [celá zpráva]

Unie si dala vlastní gól

Eurozóna sice Kypru navrhla, aby zdanil vklady ve svých bankách, což by zmíněné peníze mohlo přinést, tamní poslanci ale po protestech Kypřanů návrh smetli.

Podle listu The Financial Times (FT) byl unijní plán na mimořádné zdanění vkladů „gólem do vlastní branky“. Deník napsal, že Rusům vadilo, že se s nimi návrh předem nekonzultoval a Evropanům zase otevřené ruské odsouzení jejich rozhodnutí, které prý mohlo ovlivnit odmítnutí v kyperském parlamentu.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv jednal s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem ve státní rezidenci nedaleko Moskvy.

Problémy Kypru řešili v Rusku také šéf Evropské komise José Manuel Barroso a premiér Dmitrij Medveděv. FT uvedly, že když jejich schůzka začínala, byla podle jednoho západního diplomata atmosféra napjatá. Při Barrosově řeči to vypadalo, že si Medveděv hraje se svým iPadem. (Podle unijních diplomatů si dělal poznámky.)

Barroso zřejmě zase vynechal Rusko z klíčové pasáže svého projevu, když mluvil o tom, že "se konají konzultace mezi Kyprem a eurozónou o hledání řešení".

EU není pro Rusko vzor

Obě strany jsou v soukromí na sebe nahněvané, píší FT. Moskva obvinila EU, že s Ruskem nekonzultovala návrh na pomoc Kypru zahrnující zdanění vkladů, které v mnoha případech patří Rusům. Evropskou unii pobouřilo pondělní hlasité odsouzení dohody ze strany Ruska, které mohlo kyperský parlament povzbudit k odmítnutí plánu, i když by k tomu došlo asi stejně.

Krize eurozóny a neobratné snahy ji řešit přispěly k tomu, že Rusko již nevidí EU jako vzor. A konzervativnější politici, jako prezident Vladimir Putin, se netají pohrdáním, píší FT.

"Putin se domnívá, že tržní ekonomika založená na západní demokracii se zhroutila," řekl bývalý zástupce guvernéra ruské centrální banky Sergej Aleksašenko. "Proč se tedy snažit dosáhnout nějaké dohody? Toto rozhodnutí o Kypru bylo velikým, velikým dárkem pro Putina," dodal ruský ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám