Hlavní obsah

Zemřel poslední člen slavné Hillaryho expedice

– Londýn
Novinky, rei

Ve věku 89 let zemřel v Anglii Novozélanďan George Lowe. Byl posledním členem expedice, v jejímž rámci Edmund Hillary a nepálský šerpa Tenzing Norkej jako první pokořili nejvyšší horu světa Mount Everest. Lowe byl Hillaryho parťákem, který zásadně přispěl k jeho historickému úspěchu.

Foto: Desmond Boylan/Files, Reuters

Mount Everest

Článek

Lowe se zásadně podílel na Hillaryho historickém úspěchu. „Byl klidný a bylo na něj spolehnutí, bouří se hnal jako zaoceánský parník. S jeho silnou rukou na laně jsem věděl, že nemůžu spadnout daleko,“ napsal Hillary v jedné ze svých knih.

Hillaryho syn Peter podle ČTK novinářům řekl, že Loweova smrt znamená konec jedné éry. "George byl jedním z nejlepších horolezců té expedice z roku 1953. Byl skutečně jedním z nejbližších přátel mého otce, pořád se spolu smáli. Měli mezi sebou dlouhodobé přátelství a úžasné horolezecké partnerství," dodal.

Georgi, tak jsme ho vyřídili

Lowe a Hillary byli jedinými Novozélanďany ve slavné expedici, v jejímž rámci Hillary a šerpa Tenzing Norkej vystoupali 29. května 1953 na vrchol nejvyšší hory světa, která horolezcům po celá desetiletí odolávala. Jedním z důvodů, proč Mount Everest tehdy nedobyl Lowe po boku Hillaryho, byla právě skutečnost, že nebyl Brit, přičemž expedici vedli Britové.

Lowe nicméně pomáhal Hillarymu před výstupem vybudovat poslední tábor ve výšce 8 500 metrů. Pak se spolu s dalším horolezcem a šerpou vrátili níž. Hillarymu s Tenzingem pak pomohli i při sestupu. Právě k Loweovi měl Hillary pronést památnou větu: „Tak jsme, Georgi, toho bastarda vyřídili“.

Od té doby na Mount Everest vyšplhalo více než 4000 horolezců. Lowe ale ne, i když se účastnil řady dalších expedicí včetně podniku na Antarktidě.

Hillarymu však úspěch nikdy nezáviděl. „Jsem tak šťastný, že jsem nemusel žít jako Ed. On byl tím pravým. Se mnou by byly problémy, nebyl bych takovým diplomatem,“ prohlásil jednou Lowe v rozhovoru pro New Zealand Herald.

George Lowe zemřel v domě s pečovatelskou službou v britském městě Ripley ve středu.

Hillary zemřel v roce 2008 ve věku 88 let, šerpa Norkej v roce 1986 ve věku 71 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám