Hlavní obsah

Šéf ukrajinského parlamentu žádá jeho rozpuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Šéf ukrajinské sněmovny Volodymyr Rybak po úterních půtkách poslanců navrhl, aby parlament hlasoval o svém vlastním rozpuštění. Poslanci z opozičního tábora i z vládní Strany regionů vzájemně blokují jakákoli parlamentní rozhodnutí, hrozí tak, že se nepodaří ani stanovit datum mimořádných voleb v některých regionech včetně Kyjeva, o nichž se mělo jednat ve středu.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Úterní rvačka ukrajinských poslanců

Článek

Ve středu měla sněmovna rozhodnout o datu mimořádných voleb v některých ukrajinských městech včetně metropole Kyjeva. Žádný návrh ale nezískal potřebnou většinu 226 ze 450 hlasů. Opozice blokuje návrhy Strany regionů, její poslanci zas odmítli podpořit návrhy opoziční. Komunističtí poslanci odmítají hlasovat o čemkoliv.

"Všichni se nám už smějí," posteskl si Rybak. Kyjevský tisk napsal, že z poslední stovky zasedacích dnů jednal parlament smysluplně jen týden. Po ostatní dny buď opozice blokovala předsednickou tribunu a znemožňovala jakékoli jednání, nebo poslanci vládní strany sabotovali rozpravu a častovali ultranacionalisty ze strany Svoboda výkřiky "fašisti" a rvali se s nimi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ukrajinském parlamentu se strhla hromadná bitkaVideo: Reuters

Důsledkem sporů jsou podle parlamentní správy budov i škody na majetku. Poslanci vylomili vchodové dveře do sněmovny a přeřezali autogenem zábrany, které policie z obavy před demonstracemi rozestavěla kolem budovy parlamentu.

V Kyjevě se podle ústavy mají volby konat nejpozději 2. června.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinští poslanci se zase poprali

Rvačkou poslanců skončil v úterý v ukrajinském parlamentu jazykový spor, který odstartoval projev šéfa parlamentní frakce vládní Strany regionů Oleksandra...

Výběr článků

Načítám