Hlavní obsah

Bolšoj těatr nutil baletky spát s oligarchy, řekla bývalá tanečnice

– Moskva

Do ohně skandálu okolo moskevského Velkého divadla, který rozpoutal kyselinový útok na šéfa baletu Sergeje Filina, přilila olej bývalá tanečnice Anastasia Voločkovová. V neděli během rozhovoru pro televizi stanici NTV obvinila ředitele divadla, že nutil baletky spát s oligarchy a změnil divadlo v jeden "velký bordel". Ředitel Anatolij Iksanov to v úterý tvrdě popřel.

Foto: Profimedia.cz

Anastasia Voločkovová

Článek

"Před deseti lety, když jsem tančila v divadle, jsem opakovaně dostávala návrhy, abych šla do postele s oligarchy. Většinou se to stávalo sboristkám, ale také sólistkám. Dívky byly nuceny chodit na opulentní večeře a byly předem upozorněny, že se pak od nich může očekávat, že půjdou do postele a budou mít sex," uvedla pro NTV Voločkovová, která musela ze souboru odejít v roce 2003 pro nadváhu.

"Když se dívky ptaly, co se stane, když to odmítnou, bylo jim řečeno, že nepojedou na turné, nebo dokonce už nebudou ve Velkém divadle tančit vůbec. Dovedete si to představit?" rozhorlila se. Podle ní to bylo ještě horší, než když ji vyhodili pro nadváhu. Důvěryhodnost jejím tvrzením dodalo, že vedle ní stál první tanečník divadla Nikolaj Ciskaridze a nijak její tvrzení nezpochybňoval.

"Sprosťárna a šílenost," reagoval ředitel

Ředitel divadla Iksanov její slova v úterý odmítl jako nesmysl. "Nebudu komentovat sprosťárny a šílenosti," prohlásil a vyzval také, aby z divadla odešel Ciskaridze, který kvůli svému postu nemůže být vyhozen.

Voločkovová s podobnými obviněními přicházela už v minulosti, ale nyní se jim dostalo větší pozornosti, poznamenal list Guardian.

Divadlo se zmítá v křečích. V lednu se stal umělecký ředitel baletu a choreograf Sergej Filin obětí kyselinového útoku, po kterém málem oslepl. [celá zpráva]

Když byl minulý týden v souvislosti s útokem zatčen tanečník Pavel Dmitričenko, který si ho měl objednat a také se k tomu přiznal, na tři sta členů baletu napsalo otevřený dopis Vladimiru Putinovi. V něm ho vyzývají k zásahu, protože je absurdní vinit sólistu z něčeho takového. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám