Hlavní obsah

Mugabe okázale ignoruje sankce EU, přijel za papežem do Vatikánu

– Řím

Zimbabwský prezident Robert Mugabe v pondělí přiletěl do Říma, aby se ve Vatikánu zúčastnil úterní inaugurační mše papeže Františka. Potichu tak obešel nařízení Evropské unie, která Mugabemu zakázala v roce 2002 cestovat do zemí sedmadvacítky, připomněla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zimbabwský prezident Mugabe přiletěl do Říma na papežovu inauguraciVideo: Reuters

 
Článek

EU omezení proti Mugabemu zavedla kvůli obviněním z volebních manipulací a porušování lidských práv. Opozice tvrdí, že za jeho vlády zemřely stovky jejích představitelů.

To, že si devětaosmdesátiletý prezident uvědomuje citlivost své cesty, dokládá podle agentury Reuters také spěch, s jakým nastoupil se svou ženou a doprovodem do mikrobusu, který ho z římského letiště odvezl.

Přestože je letiště na území členského státu unie, Mugabeho přivítal římskokatolický kněz. „Jménem papeže Františka vítejte ve Vatikánu,“ řekl Mugabemu duchovní.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Zimbabwský prezident Robert Mugabe při sobotním referendu o nové ústavě

Zimbabwského prezidenta auto odvezlo do hotelu ve slavné ulici Via Veneto, která je také na území Říma. Samotný Vatikán ale nařízením Evropské unie nepodléhá.

Mugabe nebude ve Vatikánu poprvé

Vatikán uvedl, že nevydal žádné oficiální pozvánky na papežovu inauguraci. Světoví vůdci jsou na ní ale vítaní. Vatikán v prohlášení uvedl, že nikdo nemá žádná privilegia, ale nikdo také není odmítnut.

Mugabe se jako věřící katolík v roce 2005 zúčastnil ve Vatikánu pohřbu papeže Jana Pavla II. i jeho blahořečení o šest let později. V roce 2005 uvedl do nesnází britskou vládu, když si potřásl rukou s vylekaným princem Charlesem.

Na inaugurační bohoslužbu přijede také řada monarchů. Mezi nimi belgický král Albert II., španělský korunní princ Felipe nebo lucemburský velkovévoda. Británii bude pravděpodobně zastupovat princ Charles.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám