Hlavní obsah

Islamisté v Německu plánovali atentát, měli zbraň z ČR

Berlín

Čtyři islámští radikálové, které tento týden zatkla německá policie kvůli podezření z přípravy atentátu na předáka regionální pravicově extremistické strany, disponovali pistolí české výroby. Byl to stejný typ zbraně, jakou měli členové neonacistické skupiny Národně socialistické podzemí (NSU), kteří zavraždili deset převážně tureckých přistěhovalců.

Foto: Wikipedia

Pistole CZ 83 ráže 7,65 Browning

Článek

Podle magazínu Der Spiegel vyšetřovatelé nyní prověřují, zda výběr této pistole byl ze strany islamistů pouze náhodný, nebo se v něm skrývala záměrná symbolika.

Zadržená čtveřice podle kriminalistů chystala útok na Markuse Beisichta, šéfa strany Pro NRW, která je činná v nejlidnatější německé spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku a která brojí proti přistěhovalcům a islamizaci země. Při domovní prohlídce u jednoho ze zatčených v Bonnu našli vyšetřovatelé podle časopisu nabitou pistoli ČZ 83 ráže 7,65 milimetru, pro niž se v Německu kvůli zemi původu vžilo označení "Česká".

Neonacisté zabíjeli stejnou zbraní

Stejným typem zbraně zastřeli členové NSU v letech 2000 až 2007 devět imigrantů a mladou policistku, než policie neonacistickou buňku předloni na podzim odhalila. Vyšetřovatelé nyní podle Spiegelu zkoumají, zda si kvartet radikálních muslimů tuto pistoli obstaral vědomě, aby na vražednou sérii krajní pravice odpověděl podobným způsobem, nebo zda si ji pořídil náhodou.

Kriminalisté podle týdeníku rovněž prověřují možnou spojitost mezi touto islamistickou skupinou a loňským nálezem tašky s výbušninou na nádraží v Bonnu. Při domovní prohlídce u zadrženého Marka G. prý našli i větší množství chemikálií pro výrobu trhavin včetně těch, které byly použity u nálože na bonnském nádraží.

Útočníkům se tehdy údajně nepodařilo výbušninu odpálit, jelikož zařízení selhalo. Kdyby se to povedlo, mohla mít podle tisku podobně ničivý účinek jako madridský atentát z 11. března 2004, kdy nálože islamistů v příměstských vlacích usmrtily 191 lidí.

Zatčení salafisté ze západu Německa jsou ve věku 23 až 43 let. Tři z nich jsou podle médií Němci, z toho dva tureckého původu, a jeden Albánec. Policie jejich činnost prý sledovala již delší dobu. Na to, že plánovali útoky na představitele radikální pravice v Severním Porýní-Vestfálsku, usuzuje z odposlechů a ze seznamu nalezeného u zadržených, na kterém bylo červeně vyznačeno devět jmen předáků Pro NRW. Zatčení se podle Spiegelu k těmto podezřením zatím odmítají vyjádřit.

NSU tvořila trojice Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt a Beate Zschäpeová. Mužská část buňky si 4. listopadu 2011 před hrozbou zatčení vzala život, Zschäpeová čeká ve vazbě na soud. Proces by měl začít v dubnu a za podíl na deseti vraždách a dalších zločinech jí hrozí doživotní vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám