Hlavní obsah

Papež František chce chudou církev a církev pro chudé

Vatikán

Nový papež František chce chudou církev a církev pro chudé. Hlava katolické církve to uvedla při sobotním setkání s novináři ve Vatikánu. Nový papež současně potvrdil, že si jméno zvolil na počest Františka z Assisi, který se vzdal pozemských statků.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež František na setkání s novináři

Článek

Hned po zvolení mu jeden z jeho přátel mezi preláty řekl: "Nezapomeň na chudé." Nový papež v této souvislosti okamžitě pomyslel na Františka z Assisi, který vstoupil do jeho srdce i jako "člověk míru".

"František z Assisi byl člověkem chudoby, člověkem míru, člověkem, který miluje a ochraňuje stvoření. V tuto chvíli nemáme nejlepší vztahy s těmito pojmy," poznamenal papež. "Přál bych si, aby i celá církev byla církví chudých, církví pro chudé," zdůraznil.

František také prozradil, že po jeho zvolení zazněly i návrhy, aby si zvolil jméno Hadrián či Klement.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež František má jen jednu plíci

Světový tisk věnuje velkou pozornost zdravotnímu stavu nového papeže, protože jeho předchůdce Benedikt XVI. opustil letos v únoru svůj post oficiálně právě...

Zeman pozval nového papeže na Velehrad

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek zaslal blahopřejný dopis novému papeži Františkovi. Jak prezident sdělil Novinkám, v listě nejen poblahopřál ke zvolení, ale...

Výběr článků

Načítám