Hlavní obsah

Na urážku Sarkozyho měl právo, zastal se Francouze soud ve Štrasburku

Novinky, rei
Štrasburk

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se zastal francouzského občana, který v roce 2008 urazil tehdejšího prezidenta Nicolase Sarkozyho. Muž si za to vysloužil u francouzského soudu podmínečnou pokutu 30 eur. Podle štrasburského soudu měl ale na vyjádření svého názoru právo a pokuta byla uložena nespravedlivě, uvedla ve čtvrtek stanice BBC.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Hervé Eon při prezidentově návštěvě města Laval na severozápadě Francie vítal hlavu země s plakátem, který jasně hlásal, že Sarkozy v místě vítán není. Eon si přitom vypůjčil dřívější slova samotného prezidenta k jinému Francouzi, že se má klidit z cesty.

„Ztrať se, ubožáku,“ pronesl tehdy Sarkozy k zemědělci, jemuž se nelíbilo, že ho prezident poplácává familiárně po rameni.

Soud v roce 2008 shledal Eona vinným z urážky prezidenta. Podle Evropského soudu pro lidská práva to ale byl nepřiměřený verdikt. Podle štrasburské poroty takové rozhodnutí „může mít mrazivý dopad na satirické příspěvky v debatě o záležitostech veřejného zájmu, která je základem demokratické společnosti“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám