Hlavní obsah

Nové pokusy dále potvrzují objev Higgsova bosonu

Aktualizováno

Nové pokusy Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) prokazují, že nová částice, kterou vědci detekovali v roce 2011, by skutečně mohla být dlouho hledaným Higgsovým bosonem. Podle teorie kvantové fyziky by vysvětlil to, jak základní fyzikální částice získávají svou hmotnost.

Foto: Reuters

Vědci sledují srážky částic v rámci experimentu CNS

Článek

O nových pokusech, potvrzujících, že byl objeven právě Higgsův boson, CERN informoval ve čtvrtek.

Nalezení Higgsova bosonu, který je posledním chybějícím článkem v takzvaném základním modelu částicové fyziky, je hlavním úkolem velkého hadronového urychlovače (LHC) v CERN. Pátraly po něm hned dva týmy při experimentech Atlas a CMS. Už se jim podařilo odhadnout jeho hmotnost na 126 GeV (gigaelektronvoltů).

Oba týmy vyhodnotily další data, kterých je nyní 2,5krát více než v červenci, přičemž se snaží nejen potvrdit existenci částice, ale zjistit i její vlastnosti a to, jestli je skutečně hledaným standardním bosonem, nebo něčím ještě exotičtějším, popřípadě lehčí variantou bosonu. .

„Předběžné výsledky s celým souborem dat z roku 2012 jsou skvělé a mně je jasné, že máme co do činění s Higgsovým bosonem, ačkoli máme před sebou ještě dlouhou cestu, než porozumíme tomu, co Higgsův boson je,“ řekl mluvčí týmu CMS Joe Incandela.

Mluvčí experimentu Altlas Dave Charlton dodal: „Nádherné nové výsledky reprezentují ohromné úsilí mnoha lidí. Ukázaly, že nová částice má stejný spin, jako Higgsův boson ve standardním modelu.“

Jako první její existenci předpověděl v roce 1964 britský fyzik Peter Higgs. Ze standardního modelu neplyne, jakou by měl mít hmotnost, fyzikové proto urychlují proudy protonů až k rychlosti světla a nechávají je srážet. Při takové kolizi by boson mohl vzniknout. Doba jeho existence by sice byla kratičká, ale měl by být zaznamenán a na grafech se projevit špičkou, protože má mít vysokou kinetickou energii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám