Hlavní obsah

Kardinál Vlk se o zvolení papeže dozvěděl na mši

Kardinál Miloslav Vlk, který v těchto dnech pobýval ve vesnici nedaleko Říma, uvedl, že v době oznámení výsledku konkláve právě sloužil mši v místním kostele ve městečku Rocco di Papa. Lidem pak oznámil, že byl vybrán nový papež.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Vlk

Článek

„Dozvěděl jsem se to dříve, než jsem začal kázat, a tak jsem lidi oslovil, že jim chci oznámit velkou radost: 'Máme papeže'. Celá bazilika tleskala,“ řekl Vlk v rozhovoru pro Českou televizi.

Lidé prý také uvítali, že nový papež, argentinský kardinál Bergoglio, přijal jméno František. Podle něj to je jméno světce, který je pokorný a chudý. „Právě to nového papeže charakterizuje - je člověk pokorný a má smysl pro chudé. Zvolené jméno je pro něj zcela signifikantní,“ podotkl kardinál.

Nový papež byl zvolen ve středu krátce po 19. hodině. Poprvé v historii se hlavou katolické církve stal Jihoameričan. Papež vzešel z páté volby, tedy už během druhého dne, stejně jako v roce 2005 Benedikt XVI.

Nový papež František po pozdravení poutníků na Svatopetrském náměstí odjel do vatikánské rezidence spolu s ostatními autobusem a ignoroval luxusní limuzínu.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám