Hlavní obsah

Na zvolení papeže reagovali světoví politici i církevní představitelé

• Aktualizováno
Právo, Novinky, DPA, ib, mhr, jov

Novému papeži Františkovi okamžitě popřáli přední politici z celého světa. Americký prezident mu poslal „vřelé pozdravy“. Papežův nástup na Petrův stolec okomentovali i klíčoví představitelé katolické církve v České republice. Někteří netajili překvapení, že byl zvolen právě argentinský jezuita.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež František

Článek

„Vřelé pozdravy“ adresoval papeži prezident Barack Obama. Výběr latinskoamerického papeže podle něj „potvrzuje sílu a vitalitu“ stále významnějšího světadílu. František je podle šéfa Bílého domu „obhájcem chudých a nejzranitelnějších mezi námi“.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl: „Těším se na pokračování spolupráce bezi spojenými národy a Vatikánem pod vedením jeho svatosti papeže Františka. Sdílíme stejné základní cíle, od oddanosti míru, sociální spravedlnosti až po boj proti chudobě a hladu, všechny důležité prvky udržitelného rozvoje.“

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso řekl: „Přejeme vám dlouhý a požehnaný pontifikát, který umožní vaší Svatosti a katolické církvi hájit základní práva na mír, solidaritu a úctu k lidem.“

Německá kancléřka Angela Merkelová Františkovi pogratulovala: „Raduji se spolu s křesťany z latinské Ameriky, že se poprvé jeden z jejich obyvatel stal hlavou katolické církve.“ Na závěr dodala: „Papeži Františku, přeji vám zdraví a sílu pro službu ve jménu víry a pro bohatství lidu.“

Popřála mu i argentinská prezidentka Cristina Fernandezová de Kirchner, přeje si, aby vedl církev na plodné pastorační cestě ve jménu spravedlnosti, rovnosti, bratrství za mír a humanitu.

Polský teolog a dlouholetý sekretář polské biskupské konference biskup Tadeusz Pieronek označil volbu Bergoglia za jedno velké překvapení.

Duka je potěšen rychlou volbou

"Jsem šťasten, že volba papeže proběhla tak rychle. Modleme se, ať se novému papeži Františkovi dílo daří!" uvedl kardinál Dominik Duka na svém facebookovém profilu. Právě Duka byl jedním z účastníků konkláve 115 kardinálů, kteří papeže zvolili.

Kardinál Miloslav Vlk řekl v televizi, že když byl papež zvolen, zrovna kázal a hned se o radost ze zvolení papeže, jehož jméno ještě v tu chvíli nebylo známo, rozdělil s věřícími v chrámu. Uvedl, že osobně Františka nezná.

„Nového papeže vítám a přijímám jako Boží dar. I když ho osobně neznám, věřím, že právě on je Bohem vybrán k tomu, aby vedl světovou církev, a že to bude mimořádně užitečné i pro Evropu, která může být oslovena živou vírou a osobními vztahy Latinské Ameriky,“ sdělil Právu olomoucký arcibiskup, metropolita moravský Jan Graubner.

Jméno František je podle něj překvapením, neboť se na papežském stolci vyskytuje poprvé. „Nevíme, po kterém ze světců tohoto jména bylo vybráno, protože je však nový papež jezuita, domnívám se, že jde o sv. Františka Xaverského, velkého jezuitu a misionáře. Jeho odkaz a misijní zaměření mohou být pro dnešek velmi podnětné,“ konstatoval arcibiskup.

"Je to překvapení. Nečekal jsem to," řekl Právu plzeňský biskup František Radkovský, který se netajil, že ho volba zaskočila stejně jako polského teologa a dlouholetého sekretáře polské biskupské konference Tadeusza Pieronka.

"Ale je dobře, že je to člověk z třetího světa, z Jižní Ameriky. A je dobře, že jde o jezuitu," podotkl Radkovský, který si cení i toho, že nový papež kdysi studoval chemii.

"Mohl by mít sklon k technickým věcem," podotkl biskup Radkovský. A ocenil i zvolené jméno nové hlavy katolické církve. "Je možné, že ho inspiroval František Xaverský, velký jezuitský misionář, který působil na Dálném Východě. Může to být signál, že chce šířit křesťanství do těch nejlidnatějších zemí světa, jako je Indie nebo Čína," dodal Radkovský.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) považuje zvolení argentinského kardinála Jorga Maria Bergoglia papežem za velice dobré rozhodnutí. Katolická církev má podle něho v současné době nejsilnější zakotvení právě v Latinské Americe.

Premiér Petr Nečas (ODS) podle Jakuba Stadlera z tiskového odboru vlády odešle ve čtvrtek oficiální gratulaci, rovněž prezident Miloš Zeman se vyjádří zřejmě až ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám