Hlavní obsah

Papež František původně studoval chemii

Aktualizováno

František je od osmého století prvním papežem římskokatolické církve narozeným mimo Evropu. Jako středoškolák navštěvoval chemicko-průmyslovou školu v Argentině. Později vstoupil do jezuitského řádu a na konci 90. let se stal arcibiskupem Buenos Aires.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Nově zvolený papež František

Článek

Jorge Mario Bergoglio se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires italským imigrantům, je proto prvním papežem z Latinské Ameriky a prvním mimoevropským papežem od osmého století kdy vedl katolickou církev Řehoř III., pocházející ze Sýrie.

Vystudoval chemicko-průmyslovou střední školu, pak v 21 letech vstoupil do jezuitského řádu. V San Miguel u Buenos Aires vystudoval filozofii a teologii.

Knězem byl vysvěcen 13. prosince 1969, biskupem se stal 27. června 1992. Od roku 1998 byl arcibiskupem Buenos Aires. Kardinálem byl jmenován 21. února 2001. Při posledním konkláve v roce 2005 skončil údajně "druhý" za Josephem Ratzingerem.

Foto: ČTK/AP

Jorge Mario Bergoglio na záběru z roku 2012

Bergoglio podle analytiků vytváří most mezi konzervativním a progresivním křídlem katolické církve. Je konzervativní v otázkách sexu, ale je liberální v otázce sociální spravedlnosti, což je dáno také tím, že žije v Latinské Americe, která zápasí s řadou sociálních problémů.

Na konferenci latinskoamerických biskupů řekl v roce 2007: "Žijeme v jedné z nejvíce nerovných částí světa." Zmínil také velkou chudobu v Jižní Americe i to, že se s ní nedaří bojovat.

Když byl zvolen kardinálem, vyzval stovky Argentinců, aby to neletěli do Říma oslavit, ale raději věnovali peníze na chudé.

Je zároveň odpůrcem sňatků homosexuálů a odmítá, aby mohli adoptovat děti. Když Argentina v roce 2010 jako první latinskoamerická země zlegalizovala sňatky homosexuálů, silně to kritizoval jako "destruktivní záměr proti plánu Boha" a adopce dětí gayi označil za "formu diskriminace dětí".

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová mu oponovala s tím, že "církevní tón jí připomíná středověk a inkvizici".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám