Hlavní obsah

Papežem by mohl být i Rakušan narozený na Litoměřicku, jeho matka si to ale nepřeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Mezi kandidáty na uprázdněný papežský stolec je nejen český kardinál Dominik Duka, ale i jeho rakouský kolega Christoph Schönborn, jenž má české kořeny. Christoph Schönborn, jenž se narodil na zámku Skalka na Litoměřicku, patří dokonce do širšího okruhu favoritů. Jeho matka ale listu Kleine Zeitung řekla, že si jeho zvolení nepřeje, protože už by pak syna téměř neviděla.

Foto: ČTK/AP

Kardinál Christoph Schönborn

Článek

"Celá rodina má strach, že Christoph bude zvolen papežem. Pak by to pro mě haslo. To už bych Christopha vůbec neviděla, protože nemám sílu jezdit do Říma," prohlásila dvaadevadesátiletá Eleonore Schönbornová, rodačka z Brna, která žije v západorakouské vesnici Schruns. Tam po odsunu sudetských Němců vyrůstal i Christoph Schönborn narozený na sklonku války v roce 1945.

Matka je přesvědčena, že by na syna papežský úřad kladl příliš velké nároky. "Takové břímě nikomu nepřeju, a už vůbec ne svému synovi," řekla. "Bylo by to pro něj příliš náročné. Svou diecézi má pevně v rukou, ale vést světovou církev, to je něco jiného, než řídit diecézi," domnívá se matka vídeňského arcibiskupa a tvrdí: "Stačí mu intriky ve Vídni."

Vysídlení odsoudil, ale chápe ho

Schönborn pochází z rýnského šlechtického rodu, který se v 18. století rozdělil na větev bavorskou, rakouskou a českou. Devatenáct jeho předků bylo kněžími, mezi nimi i František Schönborn, pražský arcibiskup z let 1885-1899.

Schönborn se narodil v lednu 1945 na zámku Skalka v tehdejším německém protektorátu Čechy a Morava. Ještě téhož roku však byla jeho rodina vysídlena a usadila se v Rakousku.

Kardinál Schönborn na jaře 2005 prohlásil poválečné vysídlení sudetských Němců za bezpráví, současně však uvedl, že bylo v zájmu míru v Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám