Hlavní obsah

Z krymské základny dezertovali tři delfíni, prý ozbrojení

Kyjev
Aktualizováno

O tři bojové delfíny v plné zbroji přišlo výzkumné středisko ukrajinských ozbrojených sil "Státní oceanárium" v Sevastopolu, když kytovci během cvičení dezertovali na širé moře. Tvrdí to alespoň zpravodajský portál Sobytija Kryma s odvoláním na tajný dokument z výcviku mořských živočichů, který se dostal do rukou novinářů. Úřady posléze celou historku dementovaly jako "podvrh a provokaci".

Foto: Profimedia.cz

Delfíni údajně dezertovali během cvičení.

Článek

Podle hlášení vedoucího střediska, které prý jeden z jeho podřízených anonymně předal novinářům, se 24. února konal na otevřeném moři výcvik pětice delfínů, vyzbrojených bojovými komplety IOU-75-03, což má být individuální střelná zbraň upevňovaná na hlavu živočicha. Během výcviku pak tři delfíni, navzdory bezpečnostním opatřením, odpluli z místa cvičení, a to i se zbraněmi připravenými k palbě. Instruktoři po svěřencích čtyři hodiny marně pátrali. Kvůli incidentu vedení střediska požádalo velení námořnictva, aby se pokusilo delfíny vypátrat za pomoci sonarů.

Námořnictvo zprvu ponechalo zprávy médií bez vyjádření. Ale poté, co rozruch přesáhl ukrajinské hranice, oceanárium zmizení svých chovanců popřelo. Podobně vše dementovalo i ministerstvo obrany jako "hrubý podvrh a provokaci".

Experti na výcvik delfínů však připouštějí jistou pravděpodobnost celé historky: delfíní samci se prý na jaře stávají naprosto nezvladatelnými, pokud zahlédnou samici. Po nějakém čase se však do zajetí sami vracejí.

Delfíny cvičí od 70. let

V Sevastopolu se cvičili bojoví delfíni pro sovětské námořnictvo již od roku 1973. Po rozpadu Sovětského svazu a rozdělení Černomořské flotily mezi Rusko a Ukrajinu tato část připadla Ukrajincům. Ti delfíny z krymské základny až donedávna používali k mírovým účelům, včetně léčby postižených dětí.

Ale podle listu Vzgljad Ukrajina loni na podzim obnovila přísně utajovaný výcvik živočichů, zaměřený na boj s potápěči-diverzanty i nepřátelskými plavidly, jakož i na vypátrávání předmětů pod vodou. Výcvik, prý podle nové metodiky, podstupuje desítka živočichů. Bojoví delfíni mohou být podle expertů dobrými strážci námořních základen.

Američanům delfíni hlídají ponorky

Delfíny, ale i lachtany, využívá ke svým účelům i námořnictvo USA. Zvířata mimo jiné vycvičili k hlídání moderních ponorek v zálivu Puget.

„Jejich síla je v tom, že jsou jako výkonná, pohyblivá čidla. Můžete plavat kdekoli v zátoce a budeme o vás vědět. Navíc hladce přeplavou jakéhokoli člověka a dobře se doplňují s lachtany, kteří mají dobrý směrový sluch,“ řekl před čtyřmi lety listu Los Angeles Times Steve Hugueley, který s delfíny pracuje na ponorkové základně v jihovýchodní Georgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám