Hlavní obsah

Maďaři schválili kontroverzní novelu ústavy, postihne bezdomovce i církve

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Maďarský parlament v pondělí schválil kontroverzní novelu ústavy, kterou kritizuje opozice i zahraničí. Pro novelu hlasovalo 265 vládních poslanců v 386členném parlamentu. Vládní strana FIDESZ disponuje v parlamentu ústavní většinou.

Foto: MTI

Opoziční poslanci roztáhli v parlamentu plakát s nápisem Totalita.

Článek

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso a generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland vzápětí nad změnami maďarské ústavy vyjádřili znepokojení.

"Tyto dodatky vyvolávají obavy, pokud jde o princip vlády práva, práva Evropské unie a standardů Rady Evropy," uvedli ve společném prohlášení.

Novela omezuje pravomoci ústavního soudu, umožňuje trestní stíhání bezdomovců, omezuje nezávislost církví a ekonomickou samostatnost univerzit. Na základě novely už bezdětné homosexuální páry nebudou označovány za rodiny. Předvolební kampaň bude probíhat pouze ve veřejnoprávních médiích. Komerční média budou z kampaně vyloučena.

Poslanci opoziční Maďarské socialistické strany se zasedání na znamení protestu nezúčastnili a na svých místech zanechali papíry s vykřičníkem. Před budovou parlamentu protestovalo několik lidí proti novele ústavy a opoziční poslanci vyložili z oken parlamentu černou vlajku.

Podle exprezidenta a bývalého ústavního soudce László Sólyoma bude poslední nadějí prezident János Áder, který má právo veta.

Reklama

Výběr článků

Načítám