Hlavní obsah

Neapolská prokuratura chce stíhat Berlusconiho za uplácení opozičního senátora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol
Aktualizováno

Neapolská prokuratura v pondělí požádala, aby byl bývalý premiér Silvio Berlusconi okamžitě postaven před soud kvůli uplácení bývalého senátora Sergia De Gregoria. Jeho přeběhnutí k Berlusconiho Lidu svobody vedlo v roce 2008 k pádu tehdejšího středolevého kabinetu Romana Prodiho. Žádost o zrychlené řízení v italském justičním systému naznačuje, že prokuratura má nezvratné důkazy svědčící o Berlusconiho vině.

Foto: ČTK/AP

Silvio Berlusconi

Článek

Prokuratura o vyšetřování 76letého politika a mediálního magnáta v souvislosti s podplácením senátora informovala koncem února. Podle státních zástupců dostal De Gregorio tři milióny eur (75 milionů korun) za to, že pomohl k pádu Prodiho vlády. [celá zpráva]

K dohodě mělo dojít už v roce 2006, přičemž o částce obě strany jednaly v Berlusconiho římském domě Palazzo Grazioli. De Gregorio se už přiznal, že peníze od Berlusconiho přijal. [celá zpráva]

Berlusconi byl s podezřeními z politické korupce a kupování hlasů v minulosti spojován už několikrát, ale teď poprvé stane před soudem kvůli konkrétnímu případu. Žádost o zrychlené řízení znamená, že soudce nyní musí na základě předložených důkazů do deseti dnů rozhodnout, zda pravicový politik půjde před soud. Pokud se mu budou zdát důkazy dostatečné, bude nařízen proces. Tím pádem bude možné přeskočit celou fázi předběžných líčení, která mohou trvat i rok.

Berlusconiho čeká několik soudů

Pro pravicového politika, který v únoru skončil se svou koalicí těsně druhý v parlamentních volbách, je krok neapolské prokuratury další ránou v mimořádně nepříjemném období.

Berlusconi byl začátkem března nepravomocně odsouzen k ročnímu vězení za vyzrazení úředního tajemství. [celá zpráva]

V březnu jej čekají ještě dva rozsudky v jiných kauzách. U soudu druhé instance mu hrozí čtyřletý trest za daňové úniky v jeho společnosti Mediaset. Vyslechne si verdikt v případě zvaném Rubygate, kde je obžalován za placený pohlavní styk s nezletilou a zneužití pravomoci.

Pondělní stání ale bylo odloženo na středu. Soud totiž na základě lékařského vyšetření opět uznal, že se Berlusconi k pondělnímu líčení nemohl ze zdravotních důvodů dostavit. U soudu měly za přítomnosti obžalovaného zaznít závěrečné řeči obžaloby a obhajoby.

Soud podle agentury ANSA nechal Berlusconiho vyšetřit v milánské nemocnici San Raffaele. Tam byl kontroverzní politik a mediální magnát hospitalizován už v pátek, kdy byl proces rovněž přerušen, protože si Berlusconi stěžoval na bolest oka.

Reklama

Výběr článků

Načítám