Hlavní obsah

Putin chce udržet miliónovou armádu. Pomůže si trikem?

Novinky, Pavel Stöckl

Rusko musí mít miliónovou armádu, je tedy nutné rok co rok naplnit stavy mladými branci. Je to rozkaz nejvyššího velitele, prezidenta Vladimira Putina. List Moscow Times k tomu posměšně dodává, že ruští vědci zřejmě objevili levnou metodu k naklonování osmnáctiletých mužů, protože jinak to není možné. Ve skutečnosti však zřejmě armádu, aspoň na léto, posílí studenti vysokých škol.

Foto: Ali Jarekji , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ruská armáda v souladu s tímto rozkazem potřebuje, aby k vojákům z povolání ročně narukovalo 600 tisíc branců, protože povinná vojenská služba v Rusku trvá rok. To donedávna odpovídalo celkovému počtu osmnáctiletých Rusů v každém roce. Takže by museli být odvedeni všichni, což se ovšem nedaří nejen kvůli jejich fyzické nezpůsobilosti. Rusko navíc patří k zemím s nízkou porodností a spíše klesajícím počtem obyvatel. Už během příštích dvou let má počet osmnáctiletých poklesnout pod půl miliónu.

Rusko sice oficiálně uvádí, že jeho ozbrojené síly disponují více než miliónem vojáků v aktivní službě, ale to jsou tabulková čísla. Realita je podle řady jiných zpráv taková, že většina divizí má podstav.

Požadovaný počet vojáků mají do budoucna podle ruských médií zajišťovat v létě vysokoškoláci, kteří by na tři měsíce prázdnin rukovali na vojnu bez přerušení studia. Někteří rektoři prý už s takovým návrhem předběžně vyslovili souhlas.

Nutná modernizace

Ovšem u počtů se snění Kremlu o velikosti armády nezastavilo. Další direktiva žádá, aby do roku 2020 bylo 70 až 100 procent zbraní moderních. V současnosti tvoří moderní zbraně pouze 20 procent výzbroje. List Moscow Times s poukazem na výkonnost zbrojního průmyslu poznamenává, že zde už nepomůže nějaký trik, tady musí jít už o kouzlo.

Rusko se ale svou výzbroj snaží modernizovat, o čemž svědčí zavádění raket Topol M, další testy rakety Bulava, antiraket S-400, bojových letounů páté generace Suchoj T-50, bitevních vrtulníků Mi-28 i Ka-50 a Ka-52.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám