Hlavní obsah

Zemanův mandát klidný nebude, píše Economist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oproti Václavu Klausovi je Miloš Zeman příznivcem Evropské unie a levice, ale v některých ohledech si jsou dost podobní. Oba jsou populisté, oba byli premiéry a oba měli pohnutou politickou kariéru, napsal britský týdeník The Economist, který nepředpokládá, že Česko nyní čeká klidné prezidentské období.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Oba muži podle listu také hovoří bez obalu. Klaus odmítl obavy kolem globálního oteplování a označil za "apoštola arogance" bývalého amerického viceprezidenta Al Gora, když ten varoval před změnami podnebí v důsledku lidských činností.

Zeman zase nazval svého hlavního rivala v nedávných prezidentských volbách Karla Schwarzenberga "sudeťákem", hovořil o novinářích jako o "hyenách" či "hnoji" a při návštěvě Izraele přirovnal někdejšího palestinského předáka Jásira Arafata k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi, připomněl The Economist.

List poznamenává, že Klaus i Zeman jsou také velice bojovní, když jsou někým zklamáni. Odstupující český prezident po sporu se svým nástupcem v čele ODS Mirkem Topolánkem přispěl ke svržení Topolánkovy vlády, přestože se tak stalo v polovině českého předsednictví EU. Zemanova někdejší strana ČSSD se podle britského týdeníku nyní obává jeho možné odplaty za to, že ho nepodpořila při prvním pokusu dobýt Hrad v roce 2003.

"Po Klausově bouřlivé éře to příliš nevěstí klidný, konstruktivní prezidentský mandát," domnívá se The Economist.

Příklon k EU a pragmatická podpora ekonomiky

Také v Rakousku mají Miloše Zemana za politika proslulého citáty a bonmoty, který svými prohlášeními vyvolával v zahraničí konflikty. Napsala to v pátek rakouská agentura APA.

Připomněla, že Zeman se v roce 2002 postaral o poprask ve Vídni, když během interview řekl, že čím dříve se Rakousko "zbaví Jörga Haidera a jeho postfašistické strany, tím lépe". Krátce poté označil sudetské Němce za "pátou kolonu Adolfa Hitlera".

APA připomněla i Zemanovu podporu jaderné energetice a elektrárny Temelín, proti které je v Rakousku silný odpor.

APA také píše, že Zeman se v prezidentské volbě mohl opřít nejen o podporu tradičně levicových voličů, ale i o část konzervativců. "Za to může poděkovat také odcházejícímu prezidentovi a svému úhlavnímu rivalovi Václavu Klausovi," tvrdí. I přes zcela opačné názory, které zastávají, se oba vzájemně respektují jako "muži, kteří drží slovo", poznamenává APA.

Ruská agentura ITAR-TASS v pátek s odvoláním na analytiky napsala, že Zeman se na postu prezidenta pokusí o upevnění prezidentské moci, zejména pokud jde o řízení české ekonomiky. Bude rovněž chtít navázat těsnější spolupráci mezi Prahou a Bruselem a "pragmaticky lobbovat za zájmy českého byznysu všude, kde to bude možné".

Boj s problémy bude nelehký

Za jednu ze Zemanových hlavních myšlenek ruská agentura označuje boj s islámským fundamentalismem, který nový český prezident považuje za hlavní hrozbu 21. století.

Polský finanční server Bankier.pl v pátek publikoval názor politologa Jakuba Groszkowského, podle něhož Češi s nástupem Zemana na Pražský hrad spojují velké naděje. Doufají, že jim pomůže překonat nynější těžkosti, ale boj s hospodářskými problémy nebude lehký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám