Hlavní obsah

Berlusconiho poslal soud na rok do vězení

Milán
Aktualizováno

Soud v Miláně ve čtvrtek uložil bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu trest vězení na jeden rok. Expremiér se podle něj dopustil vyzrazení úředního tajemství. Rozsudek je zatím podle agentury ANSA nepravomocný.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Soud vyhověl obžalobě, která žádala trest v délce jednoho roku. Berlusconi se nejspíš proti verdiktu odvolá. Mezitím zůstává na svobodě.

Jedno odvolání v jiné kauze už dříve miliardář podal, a to poté, co ho loni v říjnu odsoudili k roku vězení za daňové podvody. O odvolání ještě nebylo rozhodnuto.

Nynější případ se týká odposlechu někdejšího opozičního levicového lídra Piera Fassina a tehdejšího šéfa italské banky Unipol Giovanniho Consorteho. Přepisy jejich rozhovoru zveřejnil v roce 2005 deník Berlusconiho bratra Paola Il Giornale. Kvůli vyšetřování měl dialog zůstat v tajnosti.

Berlusconiho bratra soud potrestal dvěma lety a třemi měsíci za mřížemi. Bratři mají také Fassina odškodnit 80 000 euro (více než dva milióny korun).

Čekají ho ještě další rozsudky

Sedmasedmdesátiletého Berlusconiho, který oproti očekávání získal velkou podporu při nedávných parlamentních volbách, čekají v březnu rozsudky ještě ve dvou významných kauzách. Jednak jde o daňové úniky ve společnosti Mediaset a také o ostře sledovaný případ Rubygate, kde panuje podezření, že měl sex s nezletilou.

Reklama

Související témata:

Související články

Berlusconi dával dívkám také auta

Přes 280 tisíc eur (asi sedm miliónů korun) zaplatil italský premiér Silvio Berlusconi za nejméně 13 vozů, které daroval dívkám, jež se zúčastnily večírků...

Výběr článků

Načítám