Hlavní obsah

Chceme práci, skandovali Romové a pochodovali ulicemi Bratislavy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

„Chceme důstojný život“, „Chceme práci“ a „Nechceme nic zadarmo“ stálo na transparentech několika desítek Romů, kteří ve středu pochodovali ulicemi Bratislavy. Romové odevzdali na úřadě vlády symbolický dárek premiérovi Robertu Ficovi - prázdný hrnec. „Je prázdný, protože Romové umírají hlady,“ prohlásil organizátor protestu František Tanko.

Romové pochodovali ulicemi Bratislavy a žádali práci Video: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Na shromáždění přicestovali především Romové z východního Slovenska. „Mám pět dětí a nemám práci. Je mi už třicet let, ale ještě jsem nikde nepracoval. Když se někde přihlásím o práci, pošlou mě pryč, protože jsem černý,“ řekl Novinkám Miroslav Dužda z obce Žehňa u Prešova.

„Naposledy jsem pracovala za socialismu. Od té doby nemám práci. Je to moc špatné,“ uvedla Alena ze stejné obce.

Tanko upozornil, že dnešní vládu volili i Romové a teď přišli vyjádřit své zklamání. „Strana Směr-sociální demokracie slibovala jistoty, ale vidíme opak. Situace Romů je moc špatná. Jednou to praskne, je jen otázkou času, kdy. Romové nechtějí sociální dávky zadarmo, chtějí pracovat,“ uvedl organizátor protestu.

Romové se shromáždili před budovou ministerstva sociálních věcí a následně se vydali na pochod ulicemi Bratislavy před úřad vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám