Hlavní obsah

Itálii hrozí opakování voleb, vznik vlády blokuje komik

Řím

Pier Luigi Bersani, který vede středolevou Demokratickou stranu, jež vyhrála italské volby, pohrozil opakováním voleb. Třetí Hnutí pěti hvězdiček bývalého komika Beppeho Grilla se stále nevyjádřilo ohledně případné podpory nové vlády.

Foto: Paolo Bona, Reuters

Pier Luigi Bersani

Článek

"Grillo by měl konečně říci, co chce udělat, jinak můžeme jít všichni domů a on také," řekl šéf Demokratické strany (PD) Bersani v nedělní večerní talk-show na televizní stanici RAI. Vítězný středolevý blok Piera Lugiho Bersaniho nemá v parlamentu většinu, odmítá se spojit s pravicovou koalicí Lid svobody Silvia Berlusocniho a pro menšinovou vládu potřebuje najít podporu.

Grillo, jehož uskupení uspělo a skončilo třetí, ale už dříve uvedl, že nehodlá v parlamentu hlasovat ve prospěch vlády, na níž by se podílela některá z velkých stran.

Situace by se mohla vyjasnit poté, co Bersani na středečním stranickém grémiu představí osmibodový program reforem, s nímž chce v parlamentu požádat o důvěru. Posun by mohl nastat i po jednáních zákonodárců Hnutí pěti hvězdiček, kteří se budou radit o strategiích pro vyjednávání s velkými hráči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám