Hlavní obsah

V Bulharsku opět vyšly do ulic desítky tisíc lidí

– Sofie • Aktualizováno

Desítky tisíc Bulharů nespokojených s vysokými životními náklady a korupcí dnes vyrazily do ulic po celé zemi. Nepokoje v Bulharsku trvají už několik týdnů a situace se neuklidnila ani po demisi kabinetu premiéra Bojka Borisova před deseti dny.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Nepokoje v Bulharsku trvají už několik týdnů

Článek

Nejvíce protestujících se dnes podle bulharských médií sešlo v přímořském letovisku Varna, a to až 50 000. V dalších městech, včetně metropole Sofie, protestují další tisíce lidí. V Bulharsku je dnes státní svátek a organizátoři proto vyzvali k tichým protestům. Násilnosti zatím nebyly hlášeny.

Demonstrace odstartovala nespokojenost Bulharů s vysokými cenami za elektřinu a s rostoucí chudobou. Postupně se rozrostly do občanských nepokojů, které zpochybňují zavedené pořádky.

Protestujícím chybí jednota

Cílem občanských sdružení je nyní prosazení nového volebního zákona, který by podle nich měl vstoupit v platnost ještě před předčasnými volbami plánovanými na 12. května. Parlament by neměl být rozpuštěn dříve, než návrh nového zákona projedná, tvrdí organizátoři protestů.

Pozorovatelé však upozorňují, že Bulhaři mají stále problémy s tím, sjednotit se pod jedním politickým vůdcem nebo jasně vyjádřit své požadavky.

Šest let po připojení k Evropské unii Bulhaři stále silně zaostávají za ostatními členy společenství. Právní systém země je předmětem zvláštního sledování a Bulhaři nejsou členy takzvaného schengenského prostoru, v rámci kterého mohou obyvatelé členských zemí cestovat bez pasu. Bulharsko má sice jeden z nejnižších dluhů v rámci EU, avšak obyvatelům to nepřináší příliš velkou výhodu kvůli rozšířené korupci, kartelům a nízkým mzdám, které jsou méně než poloviční ve srovnání s unijním průměrem.

Bulharsko má nejlevnější elektřinu v EU. Prudký nárůst cen od loňského července kvůli liberalizaci energetického trhu však způsobil lidem problémy, protože za chladné zimě musí více topit a mají problémy s placením účtů za elektřinu, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Bulharský prezident podpořil předčasné volby

Předčasné parlamentní volby jsou cestou, jak v Bulharsku odvrátit ohrožení národní bezpečnosti a zpochybnění demokratických pořádků. Po schůzi svého poradního...

Bulharská prokuratura zahájila kontrolu ČEZ

Bulharská prokuratura ve středu zahájila zevrubnou kontrolu českých energetických společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN. Na tiskové konferenci to...

Výběr článků

Načítám