Hlavní obsah

Haagský tribunál pustil z vězení jugoslávského generála

Haag
Aktualizováno

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v odvolacím řízení zprostil viny někdejšího náčelníka generálního štábu jugoslávské armády Momčila Perišiče. Původně byl odsouzen k 27 letům vězení za podíl na válečných zločinech.

Foto: Profimedia.cz

Momčilo Perišič

Článek

Generál byl odsouzen za podporu a pomoc poskytovanou ozbrojeným složkám Bosenských Srbů, kteří se dopustili masakru ve Srebrenici a během 44 měsíců dlouhého obléhání a ostřelování Sarajeva. Generál byl odsouzen nejen za zločiny v Bosně, ale i v Chorvatsku, ale stál i za ostřelováním Záhřebu raketami chorvatských Srbů.

Perišič se do rukou soudu se vydal dobrovolně v roce 2005, proces s ním začal v roce 2008. V roce 2011 byl odsouzen za navádění a napomáhání k vraždám a dalším krutostem a k pronásledování civilistů z politických, náboženských a rasových důvodů v Bosně a Chorvatsku. Podle soudu hrál důležitou roli při zajišťování finanční a logistické podpory pro Srby v Bosně a Chorvatsku.. [celá zpráva]

Peričšić se hájil, že masakrům nebyl nikdy přítomen, což přiznala i žaloba. „Nikdy osobně nikoho nezabil, nikdy osobně nezapálil dům v Bosně a Chorvatsku, ale pomáhal těm, kdo to dělali. Tato forma účasti by neměla snižovat jeho odpovědnost,“ řekl v průběhu soudu žalobce Mark Harmon.

Perišić byl náčelníkem generálního štábu armády srbsko-černohorské Jugoslávie od srpna 1993 do listopadu 1998. Na začátku 90. let také patřil k blízkým spolupracovníkům tehdejšího srbského prezidenta Miloševiče, pak se ale přidal na stranu opozičního hnutí, které Miloševiče v roce 2000 odstavilo od moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám