Hlavní obsah

Berlusconiho vyšetřují kvůli uplácení přeběhlíka

Řím/Neapol

Italské úřady vyšetřují bývalého premiéra Silvia Berlusconiho v dalším případu korupce. Týká se podezřelého přeběhnutí levicového senátora, které přispělo v roce 2008 k pádu středolevé vlády Romana Prodiho.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Berlusconiho vyšetřují kvůli podezření, že zaplatil senátorovi Sergiu De Gregoriovi tři milióny eur (75 miliónů korun) za to, že opustil vládnoucí středolevou koalici. Následkem toho padla v roce 2008 vláda premiéra Romana Prodiho a ve volbách vyhrál Berlusconi, který se udržel u moci do roku 2011.

Znovu zvolen byl po pádu Prodiho kabinetu i senátor De Gregorio, který ve volbách kandidoval za Berlusconiho Lid svobody. V nedělních volbách, které skončily patem, však už nekandidoval. [celá zpráva]

Italská policie v této souvislosti vyzvedla v místní bance bezpečnostní schránku uloženou na Berlusconiho jméno, která by mohla pomoci vyšetřit případ.

Pro Berlusconiho, jehož formace skončila v nedělních a pondělních parlamentních volbách druhá, jde o další z řady vyšetřování, která proti němu justice vede.

Mediálně nejznámější je případ sexu s nezletilou tanečnicí Ruby. V souvislosti s ním je stíhán bývalý premiér i pro zneužití moci, protože se pokusil dívku dostat z vězení. Stíhán je i za to, že poskytl novinám svého bratra tajné informace, které poškodily politického soupeře. Odvolává se i proti čtyřletému trestu za daňový únik.

Berlusconi opakovaně tvrdí, že je nevinný a všechny případy jsou politicky motivované.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám