Hlavní obsah

Pacientka v Rakousku se při transfúzi nakazila virem HIV, případů může být více

Vídeň
Aktualizováno

Pacientka v Rakousku se při krevní transfúzi nakazila virem HIV. Infikovanou krev zprostředkoval rakouský Červený kříž (ÖRK), který také ve čtvrtek o nákaze informoval. Nevyloučil, že nakažených případů může být více. Možní další postižení už byli kontaktováni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nákaza byla potvrzena ve středu, řekla mluvčí ÖRK Monika Primenzová. Nezveřejnila jména dárce ani pacientky.

"Jsme hluboce zasaženi tím, že k tomuto přenosu došlo a vyjadřujeme svou soustrast postižené osobě a její rodině," citoval list Die Presse generálního tajemníka ÖRK Wernera Kerschbauma.

Ten naznačil, že infikovanou krev mohlo dostat více lidí, a případů by tedy mohlo být více. "Okamžitě jsme kontaktovali postižené osoby a jejich rodiny a  poskytli jsme jim zdravotní a psychologickou pomoc."

Pacient se podle všeho nakazil od dárce v takzvaném diagnostickém okně, kdy není možné HIV používanými testy zjistit, řekl Kerschbaum. K tomu může dojít, když se dárce krve nakazí krátce před darováním. V tom případě testy ještě vir v krvi nezjistí, protože se proti němu nezačaly tvořit protilátky. Riziko je podle ÖRK jedna ku 2,5 miliónu.

Falešný výsledek ale může být i v případě, že dárci selhávají ledviny nebo má nějaké jaterní onemocnění.

Kerschbaum zmínil, že k podobnému případu v Rakousku ještě nedošlo: "V posledních patnácti letech poskytl Červený kříž šest miliónů krevních konzerv a zachránil desítky tisíc životů bez jediného takovéhoto případu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám