Hlavní obsah

Slovinská vláda padla, novou sestaví ekonomka Bratušeková

Lublaň
Aktualizováno

Slovinský parlament ve středu na své mimořádné schůzi vyslovil nedůvěru vládě konzervativního premiéra Janeze Janši. Současně byla vedením kabinetu pověřena ekonomka Alenka Bratušeková z levicově orientované formace Pozitivní Slovinsko. Pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo 55 poslanců, proti 33, informovala agentura DPA.

Článek

Hlasování vyvolala středolevá opozice v reakci na korupční aféru předsedy vlády.

Opozice našla dostatek hlasů k tomu, aby prosadila také jmenování své kandidátky Bratušekové do čela vlády. Změna kabinetu se tak odehrává bez parlamentních voleb, navíc prostřednictvím jediného hlasování. Politička má dva týdny na sestavení nové vlády.

Dvaačtyřicetiletá Bratušeková slíbila, že po roce v úřadu požádá parlament o důvěru, a pokud ji nedostane, konaly by se mimořádné parlamentní volby. Řádné jsou plánovány na rok 2015.

Ekonomka, která do roku 2011 šest let sestavovala slovinský státní rozpočet, je první ženou ve funkci předsedkyně slovinské vlády.

Janšovu reputaci těžce poškodil skandál, při němž místní kontrolní úřady označily jeho osobní finance za neprůhledné. Předseda vlády se dostal pod silný tlak opozice i koalice, vládní sestavu opustily tři koaliční strany. Janšův kabinet postupně ztratil parlamentní většinu.

Slovinsko, dřívější premiant mezi nováčky Evropské unie, se dostalo v důsledku krize do těžkých hospodářských potíží a podle skeptiků mu hrozí řecký scénář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám