Hlavní obsah

Český horolezec zahynul v Tatrách pod lavinou

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Lavina zasáhla v úterý pod Svišťovým štítem ve Vysokých Tatrách 65letého horolezce z České republiky. Muž při sestupu uvolnil deskovou lavinu o rozměrech 400 krát 400 metrů, která ho strhla v oblasti Vyšného Zbojníckeho plesa. Horská záchranná služba na svém webu uvedla, že muž byl v lavině nalezen už mrtev.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké Tatry

Článek

Skupina českých horolezců vystupovala na Svišťový štít. Ze zatím nezjištěných důvodů se 65letý muž v polovině výstupu otočil a začal se vracet na Zbojnickou chatu, kde byli Češi ubytováni. Jeho kolegové pokračovali ve výstupu.

Až po návratu na chatu zjistili, že 65letý muž se nevrátil. Prostřednictvím chataře to oznámili horským záchranářům, kteří okamžitě vyrazili na pomoc. Do záchranné akce se zapojilo sedm profesionálních a jeden dobrovolný záchranář se dvěma lavinovými psy. Horským záchranářům pomáhali při hledání zmizelého horolezce i ostatní ubytovaní hosté z chaty. Hledání ztížilo to, že zasypaný muž neměl u sebe lavinový vyhledávací přístroj.

Po hodině hledání označil pes místo, kde ucítil pachovou stopu. Záchranáři bohužel vyhrabali muže už bez známek života. Jeho tělo následně transportovali do márnice v Novém Smokovci.

Horská záchranná služba upozorňuje návštěvníky Vysokých Tater, že na horách je zvýšené lavinové nebezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám