Hlavní obsah

Itálie v povolební slepé uličce, levice nejspíš vládu nesestaví

Řím

Parlamentní volby, které v pondělí skončily v Itálii, zřejmě vyhrálo středolevé uskupení Piera Luigiho Bersaniho nad středopravicovým táborem expremiéra Silvia Berlusconiho. Vítězství to ale bude natolik těsné, že podle stále neúplných výsledků nemusí stačit k vytvoření životaschopné vlády, od které si země slibovala cestu ven z hospodářské krize.

Foto: Paolo Bona, Reuters

Středolevému uskupení Piera Luigiho Bersaniho výsledky voleb nejspíš sestavení vlády neumožní.

Článek

Dosavadní propočty obsazení obou parlamentních komor naznačují vítězství favorizované Bersaniho koalice, která by v dolní komoře měla mít díky prémii pro vítěze absolutní většinu.

V Senátu ale na ni zřejmě ani v předpokládané koalici s centristy odcházejícího premiéra Maria Montiho nedosáhne. V Itálii mají totiž obě komory parlamentu shodné pravomoci a pro vytvoření stabilní vlády je zapotřebí většina v Poslanecké sněmovně i v Senátu.

Výsledky sčítání v 54.000 ze 60.431 volebních okrsků ukázaly, že koalice vedená Demokratickou stranou (PD) v dolní komoře parlamentu získá kolem 30 procent hlasů se zhruba jednoprocentním až dvouprocentním náskokem nad koalicí kolem Berlusconiho strany Lid svobody (PdL).

Jestliže by tak středolevé uskupení mělo obdržet automaticky většinu 340 poslanců ve sněmovně o 630 místech, v Senátu o 315 místech na většinu 160 mandátů nejspíš nedosáhne ani s možnými spojenci z řad centristů.

Překvapivý úspěch populistů

Podle propočtů italských televizí by levice měla mít 110 až 130 senátorů, pravice 104 až 124 a centristé osm až 18. Senzací je úspěch populistického Hnutí pěti hvězdiček bývalého komika Beppeho Grilla, jemuž protestní hlasy Italů pomohly ke 40 až 60 mandátům.

Složitý italský volební systém zajišťuje díky volební prémii vítězné straně parlamentní většinu. Bez ohledu na to, kolik procent hlasů vítěz voleb dostane, získá ve sněmovně 54 procent ze 630 mandátů. Volební prémie se vztahuje i na senát, tam se ale rozděluje vítězům v jednotlivých regionech.

Dramatický a nejednoznačný vývoj výsledků voleb se okamžitě odrazil na evropských burzách. Ty na závěr obchodování smazaly všechny zisky, jež si připsaly během dne, kdy se zdálo, že v Itálii je šance na zformování silné proreformní vlády.

Hrozí i další volby

Agentura Reuters uvedla jednu ze svých zpráv větou: "Německo prohrálo italské volby". Naznačila tím, že voliči nevyslyšeli přání klíčové evropské země trvající na tom, aby v Itálii pokračovaly bolestivé ekonomické reformy.

Hlasy z levicového tábora, který krátce po uzavření volebních místností začal slavit, už varovaly před zablokováním politické situace. Místopředseda PD Enrico Letta řekl, že pokud se dosavadní propočty potvrdí, čeká zemi obtížné období vyjednávání o nové vládě. Podle něj hrozí i vypsání dalších předčasných voleb.

Parlamentní volby se v Itálii konaly 14 měsíců po demisi Berlusconiho vlády, kterou nahradil úřednický kabinet Maria Montiho. Jejich výsledky s napětím očekává celá Evropa, protože rozhodnou o dalším osudu započatých úsporných reforem v třetí největší ekonomice eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám