Hlavní obsah

Britský kardinál už nepovede skotské katolíky, zlomil ho homosexuální skandál

– Edinburgh/Vatikán • Aktualizováno

Papež přijal rezignaci britského kardinála Keitha O´Briena, který se vzdal postu hlavy skotských katolíků. Odstoupil z funkce arcibiskupa st. Andrews a Edinburghu kvůli tomu, že ho tři kněží obvinili z nevhodných kontaktů s nimi. Papež jeho rezignaci přijal. Kardinál se nezúčastní volby nástupce Benedikta XVI., která se uskuteční dříve, než se původně plánovalo.

Foto: David Moir, Reuters

Kardinál O´Brien

Článek

Kardinál Keith O'Brien odstoupil z postu arcibiskupa kvůli obvinění z nevhodných styků s kněžími, ke kterým došlo v osmdesátých letech. Británie tak nebude mít ve volbě nového papeže zastoupení. Benedikt XVI. jeho rezignaci přijal s okamžitou platností, i když O´Brien ji oznámil na březen, kdy dovrší 75 let.

Kardinál, jenž byl znám svou obhajobou homosexuálů, eutanázie a interrupce, se současně omluvil: „Když se ohlédnu na léta svého ministrování, za vše dobré, co jsem byl schopen udělat, děkuji Bohu. Za jakákoli selhání se omlouvám všem, jichž jsem se dotkl."

Tři kněží podle listu The Observer kardinála obvinili, že se k nim v 80. letech minulého století "choval nevhodně". Jeden uvedl, že k nevhodnému chování docházelo po nočních modlitbách, kdy byl seminaristou na koleji St. Andrews, kde O´Brien působil. Z kněžského postu tento muž odešel, když byl O´Brien jmenován biskupem. Další uvedl, že k nevhodným kontaktům došlo po nočním pití, a jiný, že nočních modliteb využíval O´Brien jako výmluvy k nevhodným stykům.

O'Brien veškeré tělesné kontakty s těmito muži popírá, ale rozhodl se přesto ve funkci skončit a nevolit papeže, což se bere jako jeho velká lidská tragédie, neboť to měla být jedna z vrcholných událostí jeho církevní kariéry. Druhé rozhodnutí zdůvodnil i tím, že nechce, aby nový zájem médií o jeho osobu zazníval při nadcházející důležité volbě v Římě, která začne dříve, než byl původní plán.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Papež Benedikt XVI. žehná poutníkům

Volba papeže se urychlí

Benedikt XVI. vydal v pondělí dekret, jímž změnil pravidla konání konkláve. Shromáždění kardinálů, kteří budou po papežově rezignaci volit novou hlavu katolické církve, se může sejít dříve než 15 dní po jeho odchodu ohlášeném na 28. února. Informovala o tom agentura ANSA.

O chystaném vydání papežského dekretu informoval Vatikán už minulý týden. Konkláve se podle upraveného pravidla může sejít už v první polovině března, pokud se v té době v Římě shromáždí všichni volitelé - tedy kardinálové mladší 80 let. O datu zahájení konkláve zatím Vatikán nerozhodl.

Reklama

Výběr článků

Načítám