Hlavní obsah

Polský exprezident Kwaśniewski se vrací do aktivní politiky

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Po téměř osmileté přestávce se do aktivní politiky vrací bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski (58). Jeho cílem je integrovat rozdrobené levicové strany a vytvořit novou levicovou partaj s názvem Evropa Plus. Plánuje v následujících volbách do Evropského parlamentu představit jednotou kandidátskou listinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý polský prezident Aleksander Kwaśniewski.

Článek

"Kwaśniewski je jediným polským politikem, který má potenciál převrátit nynější politickou scénu vzhůru nohama," komentovala jeho rozhodnutí v neděli Gazeta Wyborcza.

Nová strana by mohla vzít hlasy především dlouhodobě rozhádané vládnoucí Občanské platformě premiéra Donalda Tuska, dodal deník.

SDL zatím odmítá

V Evropě Plus se hned přihlásilo Hnutí Palikota a další menší levicové strany a hnutí. Svaz demokratické levice (SDL), jehož byl Kwaśniewski v minulosti zakladatelem a v současnosti je malou opoziční stranou v Sejmu, zatím Kwaśniewského iniciativu odmítá a do voleb do Evropského parlamentu chce jít samostatně.

Kwaśniewski byl v letech1995-2005 polským prezidentem. Patří dlouhodobě k nejoblíbenějším polským politikem a podle nedávného průzkumu by ho většina Poláků ráda viděla v křesle premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám