Hlavní obsah

Berlusconiho napadly ve volební místnosti obnažené feministky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie v neděli a pondělí rozhoduje ve volbách o novém složení parlamentu. O rozruch se v neděli postaraly feministky z uskupení Femen, které se vrhly na expremiéra Silvia Berlusconiho ihned po jeho vstupu do volební místnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útok hnutí Femen na BerlusconihoVideo: Reuters

 
Článek

Když Berlusconi vstoupil do volební místnosti v Miláně, vrhly se k němu tři feministky z ukrajinské skupiny Femen s obnaženým poprsím. Protestovaly proti expremiérovým hříchům, jejichž vyvrcholením se stalo obvinění ze styku s nezletilou prostitutkou.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Silvio Berlusconi

Bez většího poprasku naproti tomu hlasoval v Miláně dosavadní premiér Mario Monti, jehož centristické straně předvolební průzkumy přisuzují čtvrté místo. Vůdce levicové opozice Pier Luigi Bersani, který je považován za mírného favorita voleb, odevzdal hlas ve svém bydlišti v Piacenze.

Celková volební účast je zatím mnohem menší, než se čekalo. Do nedělního poledne hlasovalo 13 procent ze 47 miliónů oprávněných voličů, což je o dvě procenta méně, než před pěti lety. O něco větší účast je jen ve velkých městech, zejména v Římě a Miláně.

Italské volby napjatě sleduje nejen italská politická scéna, ale i evropské finanční trhy a Brusel. Čeká se, zda zvítězí kandidát ochotný pokračovat v úsporném ekonomickém programu, založeném na rozpočtové kázni, škrtech a úsporách. Krizový propad italské ekonomiky, desetkrát větší ve srovnání s řeckou, by ohrozil celou Evropu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám